Evenimentul Zilei > Vremea > Vin furtunile peste România. Noi avertizări meteo emise de ANM
Vin furtunile peste România. Noi avertizări meteo emise de ANM

Vin furtunile peste România. Noi avertizări meteo emise de ANM

Administrația Națională de Meteorologie a emis noi avertizări meteo de vreme extremă. România se va confrunta cu instabilitate atmosferică accentuată, dar și cu caniculă. Harta zonelor aflate sub cod galben și portocaliu.

În ceea ce privește codul galben de caniculă, valul de căldură va persista în regiunile sudice și sud-estice, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime nu vor coborî sub 18-21 de grade. Interval de valabilitate: 8 august, ora 12:00 – 10 august, ora 10:00. Fenomenele vizate sunt: instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Cod galben de  instabilitate atmosferică temporar accentuată

În perioada 8 august, ora 12:00 – 10 august, ora 10:00, ANM a emis un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată. De asemenea, în același comunicat emis de ANM se arată că în majoritatea regiunilor, până la finalul săptămânii vor fi perioade cu instabilitate atmosferică.

La munte, în Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș, nordul Olteniei și nord-vestul Munteniei, mai ales după-amiaza și seara, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp și izolat 40…60 l/mp.

Cod portocaliu de furtuni în zonele montane

De asemenea, un cod portocaliu de instabilitate atmosferică și ploi abundente va fi în perioada 8 august, ora 16:00 – 10 august, ora 10:00. Județele afectate sunt: Maramureș, Banat, Harghita, Covasna, Brașov, Mureș, Alba, Hunedoara, Caras-Severin, Sibiu, Gorj, Vâlcea, Cluj.

În zonele montane și submontane vor fi perioade cu averse torențiale, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 40…60 l/mp și pe arii restrânse de peste 70…80 l/mp. Acestea vor fi asociate și cu descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină. Sunt așteptate ploi abundente.

Prognoza meteo București

În Capitală, temperatura maximă va fi de 35 de grade, iar cea minimă de 22 de grade. Nu sunt așteptate precipitații astăzi, 8 august. Disconfortul termic se va menține ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Mâine, 9 august, vremea se va menține frumoasă în București cu maxime de până la 34 de grade. Totuși, pe 10 august, temperatura scade până la 29 de grade și sunt așteptate averse ploaie și furtuni, potrivit ANM.