Evenimentul Zilei > Vremea > Vremea se schimbă la 180 de grade. Furtuni și ploi în mai multe zone din țară. „Ne răcorim treptat”
Vremea se schimbă la 180 de grade. Furtuni și ploi în mai multe zone din țară. „Ne răcorim treptat”

Vremea se schimbă la 180 de grade. Furtuni și ploi în mai multe zone din țară. „Ne răcorim treptat”

Meteorologii ANM au anunțat că vremea se schimbă radical. După zile întregi de caniculă, furtunile și precipitațiile își vor face simțită prezența în mai multe zone din țară. Și temperaturile vor scădea.

Alina Șerban, meteorolog ANM, a anunțat că România va scăpa de caniculă, dar că se va confrunta cu furtuni puternice și precipitații. Temperaturile vor scădea considerabil în mai multe zone din țară.

„Ne răcorim treptat. Ne-am aflat sub incidența unui val de căldură care a determinat temperaturi foarte ridicate. Chiar 38 – 39 de grade am avut maxime ieri în sud-vestul teritoriului, în consecință disconfort termic foarte accentuat. Acum ne răcorim ușor.

Chiar astăzi și mâine se resimte în multe zone din țară, respectiv în partea de vest, de nord, de centru a teritoriului. Acolo temperaturile mai scad. Vorbim deja de o vreme călduroasă doar, acest lucru însemnând maxime de 30 și ușor peste 30 de grade, chiar mai scăzute în nordul Moldovei, 27-28 pe litoral, în estul Transilvaniei. Masa de aer cald, chiar dacă are tendința de a părăsi teritoriul țării noastre, va mai rămâne totuși și astăzi și mâine în partea de sud și de sud-est a teritoriului”, a mai spus meteorologul.

România scapă de caniculă

Meteorologul a mai precizat că temperaturile vor scădea treptat, iar maximele vor fi doar de 25-26 de grade Celsius. Vor exista și fenomene specifice instabilității atmosferice. „În jumătatea de nord a teritoriului, chiar temperaturi maxime de la 25-26, cel mult 27-28 de grade, mai ridicate ușor în partea de sud”.

Sursa foto EVZ

„Vor fi cantități mai importante de apă în intervale scurte de timp, în mod deosebit descărcări electrice, intensificări ale vântului, care mai pot lua și aspect de vijelie și căderi de grindină”, avertizează meteorologul ANM la A3.

Vremea în săptămâna 8 – 15 august 2022

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile sudice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.

Regimul pluviometric va fi excedentar în jumătatea nord-vestică a țării, dar mai ales în vestul Carpaților Meridionali și în zona Munților Apuseni. În restul țării cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale, local deficitare în sud-est.