“Plenul Camerei Deputaților a aprobat cu unanimitate de voturi mai multe modificări la proiectul privind organizarea Rezidențiatului, fiind astfel posibilă după promulgare susținerea acestui examen pe 8 decembrie.

Potrivit documentului legislativ, Examenul de Rezidențiat se va desfășura pe baza unui concurs național, iar metodologia privind organizarea va fi aprobată doar prin ordin al ministrului sănătății. Față de forma agreată de Senat, la Camera Deputaților a fost eliminată obligativitatea ca de anul viitor Examenul de Rezidențiat să poată fi susținut în termen de maximum 3 ani de la data programului de pregătire.

Pentru cei care trec de Rezidențiat, dar nu reușesc să promoveze examenul de specialitate există posibilitatea angajării în unitățile sanitare care au deficit de personal, potrivit proiectului de lege. Deputatul PNL Antoneta Ioniță prezintă și o altă modificare adusă actului normativ”, a transmis Radio România Actualități, citat de Rador.

Antoneta Ioniţă: A fost o muncă în echipă, s-a lucrat pe text și s-au găsit soluții, mai ales că, față de textul ieșit de la Senat, s-au făcut câteva modificări destul de importante, una dintre ele constituind-o, de fapt, cifra de școlarizare să fie cel puțin egală cu numărul de absolvenți ai facultăților de medicină generală, farmacie și medicină dentară.

Camelia Gavrilă, deputat PSD: Parlamentarii PSD au susţinut şi au iniţiat acest demers extrem de important pentru generația actuală încercând să rezolvăm o criză politică doar pentru 2019. Este în regulă să găsim această modalitate, întrucât organizarea unui examen de Rezidențiat, o formă de pregătire postuniversitară, nu poate fi decuplată de responsabilitățile Ministerului Educației.

Proiectul de lege va fi trimis președintelui Klaus Iohannis în vederea promulgării.