Evenimentul Zilei > International > Vietnam: Un fost ministru a fost condamnat la închisoare pe viață
Vietnam: Un fost ministru a fost condamnat la închisoare pe viață

Vietnam: Un fost ministru a fost condamnat la închisoare pe viață

Un tribunal din Vietnam l-a condamnat sâmbătă pe un fost ministru al informațiilor la închisoare pe viața, după ce a fost găsit vinovat de luarea unei mite în valoare de 3 milioane de dolari SUA pentru a semna un contract controversat din partea firmei de stat de telecomunicații, MobiFone.

Nguyen Bac Son a primit banii pentru a facilita un acord prin care MobiFone a plătit mult peste valoarea reală de piată, prin care prelua 95% din acțiunile unui furnizor de televiziune prin cablu aflat în mari dificultăți financiare, conform unui comunicat al Ministerului Securității Publice.
De asemenea, instanța l-a condamnat și pe un alt ministru al informațiilor, Truong Minh Tuan, la 14 ani de închisoare, acesta fiind găsit vinovat de administrare economică necorespunzătoare și luare de mită în același caz, potrivit declarației de presă.
MobiFone, unul dintre cei mai mari trei furnizori de servicii de telecomunicații din Vietnam, a achiziționat cea mai mare parte a acțiunilor Audio Visual Global JSC pentru aproape 8,9 trilioane de dongi vietnamezi (520 milioane USD), la sfârșitul anului 2015.
Guvernul a suferit „pierderi financiare grave” ca urmare a tranzacției, se arată în comunicat.
Cazul MobiFone reprezintă cea mai mare anchetă de corupție de până acum, parte a campaniei generale anticorupție din Vietnam, care a dus deja la condamnarea a sute de oficiali guvernamentali.
Președintele Audio Visual Global JSC, Pham Nhat Vu, a fost condamnat la trei ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat de dare de mită către Son, Tuan, mai mulți directori ai MobiFone și alți oficiali guvernamentali, se arată în comunicat.
De asemenea, instanța a condamnat alți 11 inculpați la închisoare între doi și 23 de ani, pentru implicarea lor în acest caz deosebit de grav.