În ziua în care a fost reținut, în aprilie 2014, judecătorul Stan Mustață trebuia să judece împreună cu un alt magistrat apelurile formulate în dosarul, în care Dan Voiculescu și Gheorghe Mencinicopschi erau acuzați de fapte de corupție, privind modul de privatizare a Insitutului de Cercetări Alimentare.

Judecătorul a decedat în urma unui infarct miocardic, în timp ce se încerca o dializă. Judecătorul avea tumori cancerigene în zona abdominală, potrivit avocatei sale, Lorette Luca, care a intervenit miercuri seară în direct la Antena 3.

Moartea reputatului judecător a stârnit un val de critici la adresa conducerii penitenciarelor implicate. Un video care a devenit viral, postat de Florin Eșanu, îl surprinde pe Stan Mustață în mai multe ipostaze alături de oameni cu care a intrat în contact. Colajul este susținut de un mesaj controversat: „Mi-a spus că vor să îl omoare”

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fflorin.esanu.7%2Fvideos%2F2103118993095742%2F&show_text=0&width=560" width="560" height="315" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allowFullScreen="true"></iframe>