Evenimentul Zilei > Social > Victorie la Institutul din Măgurele. Experiment unic în lume în studiul nucleului atomic
Victorie la Institutul din Măgurele. Experiment unic în lume în studiul nucleului atomic

Victorie la Institutul din Măgurele. Experiment unic în lume în studiul nucleului atomic

Printr-un experiment unic în lume, o echipă formată din cercetători din România, Japonia, Italia și Germania, condusă de un cercetător suedez angajat al Centrului ELI-NP de la Măgurele, a demonstrat existența unei forme rare a radioactivității gama a nucleelor.

 

Conduși de suedezul Dr P.A. Söderström de la Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) de la Măgurele, echipa internațională de cercetători au contribuit la inovarea studiului nucleului atomic.

Rezultatele experimentului au fost publicate în numărul din 26 iunie al revistei Nature Communications.

Echipa de cercetători este formată din: P.-A. Söderström, L. Capponi, E. Açıksöz, T. Otsuka, N. Tsoneva, Y. Tsunoda, D. L. Balabanski, N. Pietralla, G. L. Guardo, D. Lattuada, H. Lenske, C. Matei, D. Nichita, A. Pappalardo & T. Petruse).

Primele rezultate legate de acest studiu au fost publicate în urmă cu cinci ani în revista Nature de către o echipă a Institutului pentru Fizică Nucleară al Universității Tehnice din Darmstadt, Germania, iar acum acestea au fost confirmate de echipa internațională de cercetători majoritatea aparținând ELI-NP, echipă coordonată de fizicianul suedez Pär-Anders Söderström, cercetător la ELI-NP și prim autor al articolului apărut în numărul din 26 iunie al revistei Nature Communications.

„Experimentul este unul extrem de sofisticat ,care testează o ipoteză teoretică și apoi confirmată parțial experimental de emitere de fotoni în procesul de dezexcitare a nucleului atomic, și anume dezexcitarea prin stări virtuale. Nucleul atomic este un sistem cuantic, deci are stări extrem de bine precizate din punct de vedere energetic”, a declarat academicianul Nicolae Victor Zamfir, directorul ELI-NP.

Academicianul a explicat că experimental cercetătorilor ajută la inovarea studiul nucleului atomic, scrie Gândul.

„Aduce ceva extrem de nou în studiul nucleului atomic. Deci modul în care privim evoluția acestui sistem de protoni și neutroni. În al doilea rând, pentru noi înseamnă un lucru foarte practic. Ansamblurile experimentale pregătite pentru experimentele de le ELI-NP sunt gândite să facă față la experimente extrem de delicate”, a declarat academicianul Nicolae Victor Zamfir, directorul ELI-NP.