Victoria trupelor kurde asupra forțelor Califatului Islamic a fost anunțată luni de Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, organizație care dispune de o vastă rețea de surse medicale. Civile și militare în Siria.

„Milițiile YPG (Unitățile de Protecție ale Poporului Kurd) au alungat ISIS din Kobane și controlează orașul în cvasi-totalitate.”

Potrivit Observatorului, trupele jihadiste s-ar fi refugiat pe înălțimile din jurul localității. „Unii jihadiști luptă încă în extremitatea estică a Kobane, mai ales la periferia cartierului Maqtala”, precizează sursa citată, preluată de toată presa occidentală.

Dacă aceasta victorie va fi confirmată și de conducerea kurzilor, aceasta ar fi cea mai importantă înfrângere a Califatului Islamic de la apariția sa în 2013.

Ar putea fi semnalul opririi expansiunii teritoriale a ISIS, care încearcă din 16 septembrie să pună mâna pe orașul care i-ar fi asigurat controlul asupra unei lungi fâșii a frontierei turco-siriene.

Kurzii nu i-au putut împiedica pe teroriști să pătrundă în oraș pe 6 octombrie. De atunci, luptătorii kurzi sirieni, ajutați de voluntari ai Armatei Siriene Libere ca și de un batalion de 150 de peshmergas, luptători din Kurdistanul irakian, s-au bătut pentru fiecare stradă, avansând metru cu metru.

Forțele kurde, la început prost înarmate, au beneficiat de sprijinul crucial al loviturilor aeriene ale Coaliției Internaționale, ale cărei raiduri au început pe 16 septembrie.

Luptele, care au făcut peste 1600 de morți, și determinarea ISIS de a cuceri orașul frontalier învecinat cu Turcia au transformat Kobane într-un simbol al luptei împotriva terorismului Califatului Islamic, care controlează teritorii vaste din Siria și Irak.