Evenimentul Zilei > International > Victorie clară a partidului lui Macron, în contextul unui absenteism record
Victorie clară a partidului lui Macron, în contextul unui absenteism record

Victorie clară a partidului lui Macron, în contextul unui absenteism record

La Republique en Marche și aliatul său, Mișcarea Democrată, obțin în jur de 355 de locuri în Adunarea Națională franceză, care are 577 de locuri

Noua mișcare centris tă a preșe dintelui fran cez Emmanuel Macron a câștigat o largă majoritate în Parlamentul francez, obținând 350 din cele 577 de mandate. Mișcarea politică a lui Macron (REM), care nu se declară nici de stânga, nici de dreapta, și aliatul său mai mic, de centru, Mișcarea Democrată (Mo- Dem), aveau nevoie de 289 de locuri, pentru a obține majoritatea absolută.

Planuri de viitor

Victoria în turul doi al alegerilor legislative îi oferă președintelui mână liberă pentru a-și pune în aplicare planurile privind schimbarea legislației în domeniul muncii, urmând să crească beneficiile pentru șomaj și pensii.

Rezultatele au fost oarecum „temperate” de slaba prezență la vot – doar 43%.

Partidele tradiționale de stânga sau de dreapta, care au dominat Parlamentul și Guvernul decenii întregi, au scăzut semnificativ în urma acestor alegeri, confirmând redesenarea scenei politice care a început când Socialiștii și Republicanii au fost învinși în primul tur de scrutin în alegerile prezidențiale din primăvară.

Dreapta franceză, care în urmă cu un an credea că este imposibil să piardă alegerile prezidențiale și parlamentare, a obținut cele mai slabe rezultate de după Al doilea Război Mondial, în cea de Cincea Republică franceză.

Republicanii și aliații săi se pare că vor avea doar 125 de locuri în Parlament, totuși mai multe decât era prezis după primul tur de scrutin.

Transformarea scenei politice

Socialiștii sunt cei mai mari perdanți, pentru că vor avea cu 200 de mandate mai puțin, respectiv 34 de locuri – mai multe decât se previziona, dar foarte puține, totuși. Liderul partidului, Jean-Christophe Cambadélis, și-a dat imediat demisia.

Este de remarcat modul în care noul președinte francez a reușit să transforme peisajul politic din țara sa, într-un timp record. În urmă cu 16 luni, LREM nu exista! Iar acum va domina Legislativul și va primi numeroase subvenții de la buget. Un număr record de femei au fost alese în Parlament – 223, adică 38,65% dintre parlanmentari, cele mai multe în partidele de centru și stânga. Printre ele se numără și lidera FN, Marine Le Pen, în premieră în Parlament. De altfel, trei sferturi dintre locurile din Parlament (424) sunt ocupate de noi veniți, oameni care nu au mai avut mandate de parlamentari.