Evenimentul Zilei > Actualitate > Victor Ponta s-a apucat de studiu. Ce limbă străină învață fostul premier
Victor Ponta s-a apucat de studiu. Ce limbă străină învață fostul premier

Victor Ponta s-a apucat de studiu. Ce limbă străină învață fostul premier

Rămas pe bara politicii, fostul premier Victor Ponta are acum timp de studiu. El s-a apucat să învețe limba turcă, fiind văzut destul de des pe la Centrul Cultural al Turciei. Însușirea limbii turce l-ar ajuta în afacerile pe care le derulează în țara lui Erdogan, unde își petrece mult timp.

Cu toate acestea, Ponta afirmă însă că nu-l consiliază pe președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, cum s-a speculat în presă. El susține că se întâlnește cu oameni politici din Turcia, dar că nu are cu niciunul o relație formală sau un contract de consiliere.

„Mi-am păstrat relațiile de prietenie cu oameni politici din Turcia și din alte țări din Europa sau din restul lumii; am întâlniri din când în când cu aceștia în care schimbăm opinii politice ; dar nu am cu niciunul o relație formală sau un contract de consiliere ; nu sunt nici angajat, nici plătit de niciun om politic sau instituție publică din România sau din alta țară; în mod intenționat mi-am înființat firma de consultanță în Romania, strict pe proiecte economice (și nu politice) ca să plătesc taxe în Romania și să pot fi oricând este necesar transparent.

Dupa 20 de ani în care am ocupat funcții publice acum sunt o persoana privată, fără incompatibilități legale – dar mă consider în continuare obligat moral să respect standarde publice normale pentru un fost Prim Ministru”, a declarat Ponta pentru G4Media.ro.

Pregătit pentru cucerirea Bosforului

Ponta este acționar unic la o firmă, înființată la jumătatea lunii ianuarie, Vp Projects Advisers SRL, care este administrată de Pușcașu Geanina Cristina. Persoană  de încredere a fostului premier. Pe Pușcașu o regăsim în mai multe consilii de administrație ale unor companii de stat pe vremea când Ponta era șeful Guvernului.

În 2015 că Geanina Puşcaşu a fost numită în consiliul de administraţie al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti. Ea era şi membru în boardul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, o poziţie cu o remuneraţie extrem de ridicată.

Mai mult, Puşcaşu a participat alături de Ponta la cele mai importante întâlniri pe care acesta le-a avut în calitate de premier, fiind prezentă la discuţiile din SUA cu vicepreşedintele Joe Biden şi la cele de la Beijing cu preşedintele Chinei, Xi Jinping.  Ponta ar fi avut doi oameni de încredere pe vremea când era premier: Vlad Stoica, şeful Cancelariei, şi Geanina Puşcaşu, consilier de stat.

Amiciția cu Erdogan

Victor Ponta a cultivat bune relații cu actualul președinte al Turciei încă de pe vremea când era prim-ministru. În iunie 2015, Ponta s-a operat la genunchi la o clinică privată din Turcia, care ar aparține chiar familiei președintelui turc, o decizie care stârnit controverse în țară.

Vizita medicală efectuată în Turcia de către premeirul Victor Ponta a survenit la doar 3 zile de la deplasarea la Baku, când a asistat, alături de preşedintele rus, Vladimir Putin, şi de cel turc, Racep Erdogan, la deshiderea jocurilor europene, boicotate de liderii europeni ai statelor membre ale Uniuniii Europene. Potrivit unor surse diplomatice, premierul Victor Ponta s-a întors din Azerbaidjan în urmă cu cinci ani cu aeronava preşedintelui Turciei, Racep Erdogan.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.