Evenimentul Zilei > Politica > Victor Ponta: Am constatat încă o dată că nu ştim să ne organizăm şi să ne promovăm propriile interese.
Victor Ponta: Am constatat încă o dată că nu ştim să ne organizăm şi să ne promovăm propriile interese.

Victor Ponta: Am constatat încă o dată că nu ştim să ne organizăm şi să ne promovăm propriile interese.

Premierul Victor Ponta a declarat că este mulţumit că ţara noastră nu are ataşat comercial permanent şi ataşat pe muncă în Qatar.
"Am constatat încă o dată că nu ştim să ne organizăm şi să ne promovăm propriile interese. Aici, la Doha, nici nu avem un ataşat comercial, ceea ce cu siguranţă trebuie să avem, şi primul lucru când ajungem acasă ne ocupăm. De asemenea, un ataşat pe muncă: sunt peste 2.500 de români care lucrează în diverse companii şi noi nu avem pe cineva care să poată să îi sprijine în ceea ce priveşte raporturile de muncă. Ţinem resurse în ţări în care nu mai e nevoie, pentru că în Uniunea Europeană suntem până la urmă o singură legislaţie (…). Nu ştim să ne drămuim şi să ne promovăm ţara şi interesele", a afirmat premierul într-o declaraţie de presă susţinută după întâlnirea cu şeicul Tamim Bin Hamad Al-Thani, citat de Agerpres. 
 
Ponta a adăugat că, în ciuda acestui fapt, "imaginea despre România este o imagine pozitivă". 
 
Premierul a anunţat că în perioada următoare ministrul Economiei, Mihai Tudose, va veni în Qatar împreună cu un grup de reprezentanţi ai companiilor din România, după care va urma o vizită la Bucureşti a reprezentanţilor Consiliului de Investiţii din Qatar. 
 
El a precizat că statul Qatar investeşte anual în afară ţării circa 35 de miliarde de dolari şi că este vina Bucureştiului că nu a ştiut să fie "parte a acestui fenomen". 
 
În ceea priveşte proiectele economice concrete discutate cu emirul Tamim Bin Hamad Al-Thani, premierul Ponta a precizat că acesta ştia despre proiectul România – Turcia referitor la construcţia unui cablu submarin. 
 
"Sunt extrem de interesaţi în a investi în infrastructura de energie. După cum ştiţi, au o relaţie foarte bună cu Turcia, ca şi noi, şi lucrul acesta contează pentru investiţii mari pe zona de infrastructură", a arătat premierul. 
 
De asemenea, el a spus că, la fel ca şi alte state din regiune, cei din Qatar sunt interesaţi de produsele agricole din România, în acest caz fiind însă nevoie de rezolvarea problemei transportului.