Editura Evenimentul si Capital

Victor Ponta în plenul Adunării Generale a ONU: România respinge orice formă externă de presiune asupra unor state din Europa de Est

Victor Ponta și Titus Corlățean la Adunarea Generala a ONU
Autor: | | 32 Comentarii | 1862 Vizualizari

Premierul Victor Ponta a susținut în această seară un discurs în plenul Adunării Generale a ONU, acolo unde sunt reuniți 120 de şefi de stat şi de guvern.

UPDATE ora 22.20: Premierul a vorbit despre criza ucraineană și presiunile externe asupra suveranității și unității teritoriale ale Ucrainei.

„Una dintre crizele cele mai importante pentru țara mea este situația actuală din Ucraina, având în vedere impactul asupra securității țărilor din Europa de Est. Criza a început după anexarea unilaterală a Crimeii, o parte integrantă a statului suveran Ucraina și această acțiune fără precedent pe continentul european în ultimele decenii a fost continuată cu un conflict intern, sângeros în estul Ucrainei, generată de forțele separatiste.

Aș dori să confirm aici poziția națională, clară și fermă asupra crizei din Ucraina: România respinge orice formă de presiune externă asupra altor state din Europa de Est, care au aspirații de integrare europeană. România sprijină cu fermitate suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, o Ucraină puternică și suverană și unită, angajată pe drumul european”, a spus Ponta.

”Felicit[m ONU pentru implicarea sa constantă în această privinţă, efortul OSCE de monitorizare zilnică a evoluţiilor în regiune şi de sprijinire a întregului efort internaţional prin mecanismele sale de pacificare. De mulţi ani, toate ţările din estul Europei ca şi toate ţările din zona Mării Negre au împărtăşit şi au declarat obiectivele comune de pace şi cooperare. Dar instabilitatea şi serioasele motive de ingrijorare în ceea ce priveşte securitatea în cazul Ucrainei, Transnistriei, dar şi al Osetiei şi Abhaziei şi acum a Donetkului au continuat să fie obstacole în calea realizării acestor obiective. Trebuie să condamnăm agresiunea în aceste cazuri, nu trebuie să ne pierdem încrederea în domnia legii internaţionale, nu trebuie să ne pierdem credinţa în beneficiile cooperării şi trebuie cu toţii să ne străduim să prevenim răspândirea crizei actuale. Regiunea a fost întotdeauna o punte între Asia Centrală şi Europa şi avem responsabilitatea istorică de a asuma, proteja şi păstra potenţialul de cooperare şi dezvoltare în această parte a Europei.

Ponta a mai vorbit despre faptul c[ Rom\nia, situată la răscrucea regiunii Dunării şi Mării Negre, cât şi a Europei de nord şi a Balcanilor,este sigură că tocmai cooperarea regională este cheia pentru stabilitatea regională generând încredere şi promovând valorile şi principiile universale ale Cartei Naţiunilor Unite. Iniţiativele comune în ceea ce priveşte economia, mediul, infrastructura şi cooperarea transfrontalieră au impact pe termen lung asupra tuturor ţărilor din regiune. Ca ţară membră UE, România contribuie activ la Strategia UE pentru Regiunea Dunării, la Sinergia Mării Negre şi Procesul de cooperare sud –est european. „Lăudăm solidaritatea exprimată de Uniunea Europeană şi partenerii transatlantici în sprijinirea unui parcurs susţinut pe calea democraţiei, dezvoltării a Republicii Moldova, Ucrainei, Georgiei şi în realizarea liberă a aspiraţiilor europene”, a spus el..

În urmă cu 75 de ani, ca rezultat al infamului Pact Ribbentrop –Molotov, o parte din România şi din alte state state independente a fost luate abuziv. Am învăţat că istoria nu trebuie să servească drept scuză pentru a justifica acţiuni îndreptate împotriva altor ţări, dimpotrivă, răspunsul nostru la tentaţiile istoriei trecute este sprijinul pentru dezvoltarea democratică şi alegerile democratice cu privire la viitor şi respectul pentru dreptul internaţional.

Vreau să afirm clar acest lucru în numele ţării mele, ca expresie a identităţii noastre democratice şi unei conduite responsabile în relaţia cu toţi vecinii noştri. Menţionez aici viitorul democratic al tuturor ţărilor din regiune, inclusiv Republica Moldova, Ucraina şi Georgia. Transformarea regiunii extinse a Mării Negre într-o zonă de pace, prosperitate şi stabilitate trebuie să continue să conducă cooperarea noastră. Ne exprimăm sprijinul deplin încă o dată pentru o regiune democratică, sigură şi stabilă şi încurajăm partenerii regionali şi internaţionali să –şi extinde solidaritatea cu Ucraina, Moldova şi Georgia.

Marele regret al lui Nicolae Ceausescu, inainte de MOARTE! Nu a apucat: Acum ma TERMINA el

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI