În dosar, se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de Iulian Herţanu, Vladimir Ciorbă, Mihail Coman, Liviu Munteanu, Mircea Cosma, Vlad Cosma, Sebastian Ghiţă, Ilie Drăgan, Iuliu Roman şi Cristian Ionuţ Ionescu, pentru infracţiuni de corupţie şi asimilate corupţiei. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

 

Acuzațiile DNA

Potrivit unui comunicat al DNA, începând cu 2010, anterior şi pe parcursul derulării procedurilor de achiziţie pentru contractele de servicii şi lucrări ce urmau să fie încheiate în cadrul proiectului cu finanţare europeană 'Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare în judeţul Prahova" (în valoare totală de peste 162,7 milioane euro având ca autoritate contractantă SC Hidro Prahova), au existat discuţii şi înţelegeri între mai multe persoane influente şi cu importantă susţinere politică, privind realizarea intereselor vizând obţinerea, în mod ilicit, a unor sume de bani din plăţile efectuate de către beneficiarul proiectului.

Procurorii susţin că banii urmau să fie primiţi, sub formă de comisioane, de la societăţile agreate pe care, fiecare dintre persoanele implicate, urma să le sprijine în atribuirea contractelor prin exercitarea influenţei pe care o aveau la conducerea şi angajaţii SC Hidro Prahova, respectiv la reprezentanţii Ministerului Mediului şi Pădurilor cu atribuţii legate de derularea proiectului.

Surse judiciare au explicat pentru Evenimentul zilei că cei implicați au fost interceptați. Astefl, în ziua de 23 septembrie 2010, la ora 14:46:54, Adrian Semcu- vicepreședinte al CJ Prahova, este contactat de Dumitru Pantea, director al Hidro Prahova,  care poartă următoarea discuţie :

Dumitru Pantea: Salut. E necesar să se întâlnească cei trei-patru factori implicaţi, să stabilească totuşi… că aici trebuie cineva care să-i adune aşa, ştii?

SEMCU ADRIAN-EMANUIL : Aha, şi te-ai… l-ai lămurit să facă el asta ?

Dumitru Pantea: Nu, nu, eu zic că să o faci tu, să o faci tu că…

SEMCU ADRIAN-EMANUIL : Aha…

Dumitru Pantea: El a făcut pe partea lui, el a început… intenţia spre partea lui, a vorbit cu partea lui şi acuma…. ştii?

Adrian Semcu: Îhîm. Bine.

Dumitru Pantea: Înţelegi!? Da? Şi vedem cum o f, da?.

Adrian Semcu: Aha! Tu nu vii mâine, nu ?

Dumitru Pantea: Nu mă, am o problemă şi eu personală.

Adrian Semcu:  Bun. Atunci nu-i transmiţi tu lui BOIER ca să vorbească cu „Înălţimea Sa” că ai găsit, ştii ?

Dumitru Pantea: Nu cred eu că e bine nu, nu!

Adrian Semcu: Nu ?

Dumitru Pantea: Tot prin omul nostru.

Adrian Semcu: Da ? Bine.

Dumitru Pantea: Da ?

Adrian Semcu: Bine, bine, bine. Pa, pa!

Dumitru Pantea: Bine, bine, sănătate!

 

Sms-ul primit de Semcu

În ziua de 28 septembrie 2010, la ora 16:05:05, Adrian Semcu, recepţionează următorul sms:

“faptul ca intervii da foarte bine mai ales ca vorbesti foarte coerent si bine in ultimul timp. Eu as fii mai bucuros daca as stii ca negociezi totul cu Cozma si nu i ti scapa nimic.”

 

Discuția cu viceprimărița

În ziua de 21.01.2011, la ora 11:38:25, SEMCU ADRIAN-EMANUIL, este contactat de Catalina Bozian- fost viceprimar în Ploiești,  cu care poartă următoarea discuţie:

 

Nicolaeta –Cătălina Bozianu: Am vorbit cu ăsta.

Adrian Semcu: Da?

BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Păi a zis măcar să o rezolve aşa…, jumate, adică să-i dea ree.

Adrian Semcu:   Aha.

BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA:  Şi diseară, când termină acela, că se duce nu ştiu unde, se mai întâlnesc o dată, pe seară.

Adrian Semcu: Dar nu au dat încă verdictul ăia?

BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA:  Nu, nu.

Adrian Semcu: Dar cât crezi că mai durează? Sau el ce zice?

BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Mă, el zice că deseară ar avea un răspuns mai clar. La 7, nu ştiu când are întâlnirea, a zis că,  cum termină acolo, mă sună iar şi dacă e ceva mai mult de vorbit, mâine ori mă duc până la jumatea drumului ori vine el, ori nu știu… ceva de genul ăsta.

Adrian Semcu:  Îhî.

BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Cam aşa am discutat cu el.

Adrian Semcu:  Am vorbit cu tovarăşul CRIN.

BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Da?

Adrian Semcu: L-am sunat, nu mi-a răspuns şi în 2 minute mă sună înapoi. Lejer, foarte aşa… Ştie de toate dedesubturile lui GHIŢĂ, dar el a vorbit cu PONTA. Şi i-a zis Băi, e problema voastră, la Prahova nu cedez , unul e al nostru. Nu contează care. ( nota DNA: ulterior a fost încheiat contractul cu asocierea formată din SC GROSSMAN ENGINEERING SRL, administrată de cumnatul premierului Ponta Victor Viorel, Herțanu Iulian Cristian, şi SC EURO CONSTRUCT TRADING 98 SRL) Şi el… tot el zice…: Băi ADI,  să fiu sincer şi drept, eu cred că ar fi mai important judeţul, că la Ploieşti e CĂTĂLINA, e organizaţia, avem fieful totuşi de nivel… nu-mi fac probleme. Dar în judeţ… Exact gândirea mea. Știi?

BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Da.

 

Acuzația de șpagă

"Concret, în perioada august 2010 – aprilie 2011, în schimbul unei sume de bani, Adrian Semcu, în calitate de vicepreşedinte al CJ Prahova, folosindu-se şi de influenţa pe care o avea la reprezentanţi ai conducerii SC Hidro Prahova şi în înţelegere cu Gheorghe Boeru, reprezentantul SC Romair Consulting SRL Bucureşti, l-a ajutat pe acesta din urmă ca asocierea din care făcea parte să câştige la licitaţie un contract de achiziţie publică, finanţat în majoritate din fonduri europene. Contractul, în valoare de 25.085.000 lei, intitulat 'Asistenţă tehnică pentru managementul proiectului, proiectare, supervizare lucrări" face parte din proiectul european 'Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare în judeţul Prahova" ", se arată în comunicat.

Anchetatorii au reţinut că pentru sprijinul acordat la obţinerea contractului, în ianuarie 2012, Adrian Semcu a primit de la Boeru 100.000 euro, din totalul sumei promise de 200.000 euro.

 

Trimisul lui Călin

Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA au indicii că Boeru Gheorghe s-a recomandat ca fiind trimisul special al lui Călin Popescu Tăriceanu şi acesta din urmă fiind prieten bun cu Semcu Adrian, amândoi erau atunci membri PNL.

 Semcu Adrian a afirmat în stenograme că Boeru Gheorghe are susţinerea necesară şi acces la factorii de decizie şi trebuie să se ocupe de managementul proiectului cu finanţare europeană ce urma să se deruleze în judeţul Prahova şi care viza realizarea instalaţiei de canalizare. Acest lucru se impunea tocmai pentru a nu exista blocaje în acordarea finanţării şi implementarea proiectului.

Mircea Cosma era Înălţimea Sa

Semcu Adrian-Emanuil i-a solicitat lui Pantea Dumitru, încă din data de 08 septembrie 2010, ca oferta câştigătoare să fie cea a Asocierii reprezentate de Boeru Gheorghe, urmând să-i comunice acest lucru şi lui Cosma Mircea – preşedintele Cosnsiliului Judeţean Prahova („Bun. Atunci nu-i transmiţi tu – Pantea Dumitru – lui Boer ca să vorbească cu Înălţimea Sa că ai găsit, ştii?…Nu cred eu că e bine…Nu, nu…Tot prin omul nostru –

 

Te-ar putea interesa și: