Joyce a spus că va demisiona luni, din funcția de lider al partidului Naționalii, co-partener la guvernare. Până acum a respins cererile de a părăsi funcția, în contextul criticilor legate de comportamentul său ministerial. 

Scandalul a fost subiectul principal în ziarele australiene, de mai bine de două săptămâni. Viceremierul și-a descris decizia ca fiind „o întrerupere de circuit” pentru familia sa și noua sa parteneră. „Actuala cacofonie a problemelor trebuie lăsată deoparte”, le-a spus el jurnaliștilor. 

Premierul Malcom Turnbull a dat publicității o declarație la scurt timp și i-a mulțumit lui Joyce pentru că este „un avocat înverșunat pentru Australia regională și rurală”. Joyce și-a construit un profil de politician proeminent, în timpul carierei sale parlamentare, care a început în 2004. 

Politicianul, o persoană foarte directă, a rămas în antologica publică după ce a amenințat cândva că îi va ucide câinii lui Johnny Depp, pentru că au încălcat o carantină, dar este cunoscut și pentru că și-a pierdut cetățenia dublă, neo-zeelandeză, anul trecut.  Conservator de frunte, i-a reprezentat pe alegătorii rurali în Parlament, ca lider al Partidului Național. 

Joyce a avut de înfruntat o serie de acuzații, în ultimele săptămâni, după ce un ziar a dezvăluit că are o relație cu Vikki Campion, fosta sa consilieră pe probleme de comunicare. A negat în mod repetat că ar fi încălcat standardele de ministru, scrie BBC.

Oponenții politici l-au luat la întrebări după ce două joburi au fost ocupate, în partidul său, fără a fi scoase la concurs, de domnișoara Campion, anul trecut. Apoi a negat ferm o plângere de hărțuire sexuală din partea unei alte femei, tot anul trecut. 

Săptămâna trecută, s-a certat public cu Turnbull, după ce prim-ministrul l-a criticat pentru „erorile șocante de judecată” și a declarat că miniștrii nu vor mai avea voie să aibă relații sexuale cu angajatele lor.

Joyce a mai spus că aceste comentarii ale lui Turnbull nu au făcut decât să înrăutațească lucrurile, dar a insistat că ei doi ar putea, totuși, să colaboreze profesional în continuare. 

Vicepremierul i-a cerut iertare fostei sale soții Natalie Joyce, celor patru fiice ale lor, și domnișoarei Campion, pentru felul scandalos în care au fost „spălate lucrurile în public”.  El a descris separarea de soția sa ca pe „cel mai mare eșec al vieții” lui, iar fosta soție a spus presei că situația este „devastatoare”. 

„Această poveste trebuie să înceteze, nu este corect față de familia mea”, a spus el, anunțându-și demisia din funcție.