Evenimentul Zilei > Social > Vestul ţării e deja în alertă! Pericol ignorat de mulţi români în plină molimă
Vestul ţării e deja în alertă! Pericol ignorat de mulţi români în plină molimă

Vestul ţării e deja în alertă! Pericol ignorat de mulţi români în plină molimă

În plină pandemie mondială, puţini se gândesc la oamenii străzii şi la ce se întâmplă cu ei?

Persoanele aflate în dificultate pot fi și posibili vectori de răspândire a noului virus pentru că nu au locuință şi se plimbă nestingheriţi prin marile oraşe.

În acest context, o situaţie îngrijorătoare a fost semnalată recent la Timişoara de corespondenta Radio România Actualităţi, Alina Bujancă.

„Reporter: Considerați un adevărat pericol ambulant, pe timp de pandemie, oamenii străzii din Timișoara nu mai au loc în actualele adăposturi ale Primăriei, care sunt deja arhipline.

În acest timp, o sală de sport, amenajată la Liceul Azur, dotată cu 90 de paturi, o cantină și acces la grupuri sanitare, rămâne închisă din cauza birocrației excesive.

Șefa Direcției de Asistență Socială a Primăriei Timișoara, Rodica Surducan, a cerut ca adăpostul să fie avizat de DSP ca spațiu de carantinare, pentru ca oamenii străzii, care provin din mai multe zone ale țării să nu mai fie vectori de transmitere a bolilor.

Rodica Surducan: Exigențele DSP-ului ar fi fiecare să aibă camera lui, cu toaleta lui. Nu avem unde, nici instituțiile sociale nu au, e la capătul coridorului. Aici trebuie urgent acționat, deocamdată ne-a ferit Dumnezeu și nu avem nici un caz, dar nu putem să știm, trebuie să fim cât de poate de atenți.

Reporter: La rândul lor, reprezentanții DSP recunosc că oamenii străzii reprezintă o prioritate și spun că dacă s-ar numi spațiu social și nu de carantină, sala ar primi aviz.

Purtătorul de cuvânt, Cornelia Bubatu:
Cornelia Bubatu: În urma discuțiilor, s-a ajuns la concluzia că se poate aviza un spațiu destinat asistenței sociale, deci nu carantinare, asistență socială.

Reporter: În prezent, 220 de oameni ai străzii sunt cazați în cele trei adăposturi din Timișoara, care sunt pline ochi. În plus, se estimează că pe străzi mai circulă circa 100 de persoane care nu au unde să locuiască și care ar putea fi cazate în sala de sport de la Liceul Azur”, arată sursa citată.

Transcript realizat de Rador