Evenimentul Zilei > Actualitate > Vești proaste despre medicul-erou din Piatra Neamț. Tătaru a spus-o în direct!
Vești proaste despre medicul-erou din Piatra Neamț. Tătaru a spus-o în direct!

Vești proaste despre medicul-erou din Piatra Neamț. Tătaru a spus-o în direct!

Starea medicului-erou de la Piatra Neamț este una destul de proastă, a declarat, luni seară, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Luni seară, la Digi 24, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că medicul-erou Cătălin Denciu a fost testat pozitiv pentru coronavirus la Spitalul de Urgență Floreasca.

„Da, la Floreasca. S-a făcut un test Real Time PCR pozitiv. El a suferit de infecție cu SARS-CoV-2 în martie-aprilie, a avut și un tub de anticorpi important, fiind și donator de plasmă în repetate rânduri. Rămâne reevaluarea care se face în Belgia, inclusiv pentru infecție cu SARS-CoV-2, să avem ca răspuns dat de zilele următoare”, a spus Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru a relatat discuția pe care a avut-o cu mediul-erou din Piatra Neamț

„Din discuțiile cu colegul meu, dr. Cătălin Denciu, s-a relevat un incendiu fulminant în momentul în care a intrat încercând să salveze pacienții, în care eforturile, deși au fost mari, nu au putut face mai mult decât s-a înfăptuit.

Avem și niște victime, inclusiv medicul și ceilalți trei colegi de-ai lui cu arsuri în diferite grade, colegul nostru fiind deja transferat în Belgia.

Din discuțiile cu el, a arătat oarecum neputința în încercarea de a-și salva pacienții și cât de…. Eu știu… Cât de puternic poate fi incendiul care se dezvoltă într-o terapie intensivă unde avem o cantitate de oxigen importantă prin aparatele care lucrează acolo și ce înseamnă complexitatea unei terapii intensive”, a mai spus Nelu Tătaru.

Complexitatea acestui caz ne-a făcute să decidem transferul în străinătate

Întrebat despre transferul în Belgia al medicului, Nelu Tătaru a declarat: „Noi am avut evaluarea făcută chiar atunci seara pentru el ca pacient cu arsuri. Locuri erau la Iași, la București, Floreasca și Bagdasar-Arsenie, și la Timișoara. Dar reevaluarea la Floreasca, dimineața când am ajuns aici, ne-a relevat arsuri pe 75% din suprafața corporală de gradul 2, A2, B și 3 și suspiciunea de arsuri pe căile aeriene superioare. Și atunci complexitatea acestui caz ne-a făcute să decidem transferul în străinătate, în Belgia”.

În ceea ce privește starea pacienților transferați la Iași, Nelu Tătaru a declarat: „Cei șase pacienți care au fost transferați din salonul alăturat la Iași în spitalul modular de la Lețcani. O situație stabilă era astăzi la prânz.

Unul dinte cei șase mai era pe ventilație mecanică, ceilalți fiind pe CPAP sau pe oxigenoterapie, iar colegul nostru se află la Bruxelles. El când a ajuns acolo a beneficiat de o procedură de dializă, intrând apoi în tratament și toaleta arsurilor”.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: