America de Sud este „ noul epicentru”, a informat Organizația Mondială a Sănătății (OMS). „Vedem numărul de cazuri în creștere în multe țări din America de Sud (…), dar în mod clar cea mai afectată în acest stadiu este Brazilia”, a declarat Michael Ryan, manager al situațiilor de urgență al OMS.

Ministerul brazilian al Sănătății a anunțat,vineri, că peste 1.000 de persoane au murit în 24 de ore. Aceasta este a treia zi din patru în care s-a întâmplat această tragedie.

Numărul total de decese a ajuns la 21.048, ceea ce situează Brazilia pe poziția a șasea la nivel mondial. Dar, din păcate, s-a ridicat pe locul doi în ceea ce privește cazurile de contaminări, cu un total de 330.890 , inclusiv 20.803 în ultimele 24 de ore.

Vineri, Mexic a înregistrat un număr record de decese zilnice, 479 la un bilanț total de aproape 7000 de morți și 62.000 de contaminări. Dar ministerul Sănătății din această țară a recunoscut că aceste cifre ar putea fi în mare măsură subestimate din cauza dificultăților de a le contabiliza pe întreg teritorul țării, scrie AFP.

În ciuda acestui bilanț, președintele mexican Andrés Manuel López Obrador consideră că urgența este de a relansa economia. „Da, trebuie să ne ocupăm de pandemie. Dar cel mai important lucru, în ciuda suferinței și pierderilor de viață, este că sistemul de sănătate nu este copleșit”, a spus el.

Mai la sudul continentului, Peru se luptă, de asemenea, să îndiguiască coronavirusul. Țara a înregistrat peste 3.100 de morți și peste 110.000 de cazuri de contaminare, începând cu 6 martie.

Președintele Martin Vizcarra a prelungit, vineri, măsurile restrictive până pe 30 iunie. Ele sunt în vigoare începând cu 16 martie.

„Sunt circumstanțe grave care afectează viața națiunii din cauza Covid-19”, a spus Vizcarra.

Cu cifre fără îndoială subestimate, pandemia a afectat oficial peste 5,1 milioane de oameni din întreaga lume. A ucis cel puțin 335.538 de persoane, de la apariția sa în decembrie în China, potrivit unui bilanț întocmit de AFP.