Evenimentul Zilei > Politica > Vești bune pentru persoanele cu dizabilități. Ce se va întâmpla cu indemnizațiile acestora
Vești bune pentru persoanele cu dizabilități. Ce se va întâmpla cu indemnizațiile acestora

Vești bune pentru persoanele cu dizabilități. Ce se va întâmpla cu indemnizațiile acestora

Indemnizațiile pe care le primesc persoanele cu handicap ar trebui indexate, în funcție de inflație, așa cum se întâmplă cu pensile.

Premierul Ludovic Orban susține că PNL va propune creşterea indemnizaţiilor de care beneficiază persoanele cu handicap în funcţie de inflaţie. Pe de altă parte, premierul Orban a anunțat că Guvernul va aloca fonduri pentru indemnizaţiile persoanelor cu dizabilităţi acolo unde autorităţile locale nu au avut fonduri şi sunt restanţe la plata acestor sume.

„La indemnizaţiile persoanelor cu dizabilităţi trebuie aplicat un sistem oarecum similar, pe indexare anuală. Ele rămân în urmă, nu sunt corelate nici măcar cu inflaţia, adică să compenseze puterea de cumpărare datorită creşterii preţurilor, deci, ideea noastră e foarte simplă: indemnizaţiile persoanelor cu dizabilităţi să crească după o anumită formulă care să ţină cot de inflaţie, ca şi la pensii”, a declarat premierul Ludovic Orban într-o emisiune televizată.

Premierul a precizat că în anul 2020, care a fost an electoral, unele autorităţi locale au rămas cu bani suficienți pentru a acoperi plățile în domeniul social, în vreme ce altele au acoperit cu aceste fonduri alte capitole bugetare. Guvernul, a precizat Ludovic Orban, va spijini financiar unele autorităţi locale şi Consilii Judeţene care nu mai au bani pentru funcţionarea Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

„Ne confruntăm cu o situație dificilă, multe primării nu și-au bugetat aceste indemnizații și au rămas fără fonduri pe final de an. Am solicitat primăriilor să trimită o situație, pentru a suplimenta bugetul ca să se poata plăti. Dar vrem să alocăm strict pentru aceste indemnizații. Probabil săptămâna asta sau viitoare vom aloca acești bani. Trebuie o mai mare rigurozitate din partea primăriilor, pentru că nu pot lăsa mereu în spinarea guvernului. Ei au obligația sa bugeteze acele sume, nu pot veni mereu la guvern să spună că nu au bani”, a mai explicat premierul Ludovic Orban.

Potrivit spuselor sale, sunt consilii județene care au rămas fără bani pentru acoperirea salariilor în sistemul social deoarece au cheltuit banii pe alte lucruri, fiind campanie electorală.

„Sunt consilii judetene care au rămas fără bani pentru asigurările sociale, vom aloca și acolo, dar vom face și o analiză. Fiind an electoral, mulți au băgat banii în alte chestii”, a precizat Ludovic Orban.