Evenimentul Zilei > Economie > Vești bune pentru crescătorii de animale. Se dau mai mulți bani de la stat. Cum îi primești
Vești bune pentru crescătorii de animale. Se dau mai mulți bani de la stat. Cum îi primești

Vești bune pentru crescătorii de animale. Se dau mai mulți bani de la stat. Cum îi primești

Crescătorii de animale vor primi mai mulți bani din partea Ministerului Agriculturii, după ce instituția condusă de Adrian Oros a decis să majoreze bugetul alocat acestei scheme de ajutor de stat.

Sumele destinate susținerii crescătorilor de animale vor fi suplimentate, de Ministerul Agriculturii, cu aproape 11 milioane de lei.

Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale vine cu vești bune pentru fermierii crescători de animale și anunță suplimentarea fondurilor destinate susținerii acestui sector. Astfel, de la 54,04 milioane de lei, schema de ajutor de stat destinată creşterii animalelor, va crește până la 65 de milioane de lei.

Din bugetul total, 30 milioane lei sunt destinate crescătorilor de taurine și bubaline (bivoli), porcine şi ecvine. Alte 35 de milioane de lei sunt destinate crescătorior de ovine şi caprine.

Pentru aceasta, Ministerul Agriculturii propune modificarea Hotărârii de Guvern nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor, cu modificările şi completările ulterioare. Inițial, actul normative prevedea că suma alocată pentru anul 2020, să fie de 54,04 milioane lei, din care 25,01 milioane lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine, respectiv 29,03 milioane lei pentru speciile ovine şi caprine.

Banii sunt furnizați sub formă de servicii subvenționate și sunt destinați întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate sau persoanelor fizice care deţin certificat de producător sau societăților comerciale care își desfășoară activitatea în domeniul creșterii animalelor.

Prin această schema de ajutor de stat, autoritățile vor acoperi costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi pe cele destinate testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului, conform Romania TV.

Fermierii interesați de obținerea ajutoarelor de stat în zootehnie se pot adresa cu solicitări către centrele judeţene APIA, respectiv al municipiului Bucureşti, până la data de 29 septembrie.

„Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale invită fermierii care îndeplinesc criteriile de eligibilitate să depună cererile de solicitare ale ajutoarelor de stat la centrele judeţene APIA, respectiv al municipiului Bucureşti, până la data de 29 septembrie inclusiv”, se arată într-un comunicat de presă al MADR.

Potrivit documentului, pentru a evita aglomeraţia, fermierii pot depune cererile atât la sediul centrelor locale/judeţene APIA, cât şi prin fax, poştă sau prin e-mail.