Evenimentul Zilei > Social > Zonă de carantină pentru animalele infectate cu Covid-19. E incredibil ce țară a luat decizia asta!
Zonă de carantină pentru animalele infectate cu Covid-19. E incredibil ce țară a luat decizia asta!

Zonă de carantină pentru animalele infectate cu Covid-19. E incredibil ce țară a luat decizia asta!

Ministerul Agriculturii din Iordania a anunţat vineri că a amenajat "o zonă împădurită de carantină" în provincia de nord Irbid pentru animalele care s-au contagiat cu COVID-19, potrivit agenţiei oficiale Petra, citate de Agerpres.

Riyadh al Shayab, directorul Departamentului de Agricultura al provinciei Irbid, a declarat vineri că Ministerul a luat această decizie după detectarea joi a primului caz de coronavirus la un câine domestic.

„Câinele a fost transferat din casa stăpânului său din localitatea Ramtha (nord), în noua zonă de carantină, care este gata să găzduiască şi alte animale ce ar putea contracta coronavirusul”, a spus responsabilul iordanian.

Al Shayab a subliniat că această „zonă împădurită” de carantină, dedicată animalelor, „îndeplineşte toate cerinţele şi standardele recomandate de grupurile şi de organizaţiile pentru drepturile animalelor”, fără să ofere alte detalii despre tipul de îngrijire pe care îl vor primi animalele plasate în izolare.

Iordania a raportat joi primul caz de COVID-19 la un animal domestic, în mijlocul unei escaladări a contagierilor în această ţară care a înregistrat în ultimele 24 de ore 279 de noi infecţii, cel mai mare număr de la izbucnirea pandemiei.


Șocant! Un vaccin anti COVID-19 ar putea declanșa o boală gravă! Producătorul evită discuția

Mișcarea Black Lives Matter pierde teren. Sondajele sunt clare!

 


Autorităţile iordaniene au luat măsuri severe pentru a face faţă creşterii cazurilor de COVID-19, precum suspendarea cursurilor şcolare, interzicerea unor evenimente precum nunţile şi închiderea moscheilor, precum şi a locurilor de agrement pentru a evita răspândirea coronavirusului.

Iordania a înregistrat în total 4.131 de cazuri şi 27 de decese provocate de noul coronavirus, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, scrie Agerpres.

Vă reamintim că persoanele infectate cu COVID-19 pot transmite boala animalelor de companie, pisici sau câini alături de care locuiesc, susţine un studiu publicat vineri, potrivit AFP.

Noul coronavirus este o zoonoză, o boală infecţioasă transmisă de la animal la om. Deşi pare că animalele domestice nu joacă un rol important în propagarea sa, din ce în ce mai multe date arată că pisicile, câinii şi chiar tigrii pot contracta virusul.

În cadrul unui nou studiu, care va fi prezentat cu prilejul unui congres ştiinţific, dar care nu a fost publicat într-o revistă cu un comitet de lectură, cercetători canadieni în ştiinţe veterinare au testat animalele domestice ale persoanelor infectate cu noul coronavirus sau care au prezentat simptome asociate cu COVID-19.

Într-un prim grup, pentru care diagnosticul nu era mai vechi de două săptămâni, au cercetat prezenţa virusului (printr-un test PCR) la 17 pisici, 18 câini şi un dihor. Toate testele au ieşit negative, cu excepţia unuia singur, care a fost neconcludent.

În schimb, într-un al doilea grup de opt pisici şi zece câini, unde diagnosticul proprietarilor era mai vechi, testele serologice au pus în evidenţă prezenţa anticorpilor IgG (indici ai unei infecţii mai vechi) la patru pisici şi doi câini şi a anticorpilor IgM (marca unei infecţii mai recente) la trei pisici.

Toate pisicile purtătoare de anticorpi precum şi unul dintre câini prezentaseră simptome ale bolii, în special respiratorii, în aceeaşi perioadă cu proprietarii.

”Chiar dacă numărul participanţilor a fost limitat (…), aceste rezultate preliminarii sugerează că o proporţie importantă de animale domestice care trăiesc împreună cu persoane afectate de COVID-19 dezvoltă anticorpi”, a explicat Dorothee Bienzle, profesoară la Universitatea Guelph (Ontario).