Evenimentul Zilei > Social > Vestea-şoc pentru cei care au mașinile sub Euro 4. Ar putea fi interzise!
Vestea-şoc pentru cei care au mașinile sub Euro 4. Ar putea fi interzise!

Vestea-şoc pentru cei care au mașinile sub Euro 4. Ar putea fi interzise!

Vestea că mașinile sub Euro 4 ar putea fi interzise în România pică ca un trăsnet şi îi va înfuria pe foarte mulți români care dețin astfel de autoturisme.

Mașinile sub Euro 4 ar putea să nu mai poată fi înmatriculate în România, dacă un proiect de lege va trece de Parlament

Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi, a declarat astăzi  în cadrul unei conferinţe de presă, că a elaborat un proiect legislativ care prevede ca în România niciun vehicul care are o normă de poluare sub Euro 4 să nu mai poată fi înmatriculat.

Primarul a spus că toate celelalte vehicule sub Euro 4 care au fost înmatriculate până la apariţia acestei legi „rămân şi fac parte din parcul naţional al României”.

Aşadar, Prin articolul 1 cerem interzicerea înmatriculării în România a oricărui tip de vehicul sub norma de poluare Euro 4”, mai spune primarul.

La articolul 2menţionăm că interdicţia nu este aplicabilă utilajelor cu autopropulsie şi vehiculelor utilizate de către instituţiile de intervenţie şi apărare, aşa cum sunt prevăzute de lege. Spre exemplu, nu o să măsurăm normă de poluare la tancuri sau la mai ştiu eu ce”.

După modelul UE

Primarul spune că toate statele europene, aşa cum e şi pe site-ul Comisiei Europene, şi-au făcut un plan de măsuri privind creşterea calităţii aerului.

A altă motivaţie ar fi că din cele cinci principii generale pe care Comisia Europeană şi le-a propus pentru perioada de finanţare 2021-2027, pe locul doi se află o Europă mai verde, fără emisii de carbon, aplicarea acordului de la Paris şi investiţii în tranziţia energetică, energia de resurse regenerabile şi combaterea schimbărilor climatice.

„Nu ştiu dacă priorităţile sunt în ordinea enumerată de CE dar cred că stau pe acelaşi punct”, a concluzionat primarul Mihai Chirica, potrivit Agerpres.