Evenimentul Zilei > Social > Vestea anului pentru sute de mii de români. E vorba de bani. Termenul a fost prelungit
Vestea anului pentru sute de mii de români. E vorba de bani. Termenul a fost prelungit

Vestea anului pentru sute de mii de români. E vorba de bani. Termenul a fost prelungit

Având în vedere dezastrul provocat de pandemia de noul coronavirus, Guvernul României a adoptat o măsură economică ce vizează sute de mii de români.

Valabilitatea voucherelor de vacanţă acordate în 2019 şi în 2020 a fost prelungită până la data de 31 decembrie 2021, potrivit unui act normativ aprobat de Guvern în şedinţa de vineri.

„Voucherele de vacanţă acordate în această perioadă care n-au putut fi utilizate ca urmare a măsurilor impuse de restricţii sanitare (…) vor putea fi utilizate până la sfârşitul anului viitor, până la 31 decembrie 2021, mai ales în contextul în care aşteptările sunt ca în primul trimestru al anului viitor efectele acestei pandemii să înceteze”, a afirmat, sâmbătă, şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, într-un briefing de presă.

Vouchere de vacanță pentru bugetari. Care este valoarea acestora

La finalul anului 2018, Guvernul de atunci a stabilit prin Ordonanță de Urgență, valoarea voucherelor de vacanță pentru bugetari, în 2020. Aceasta este de 1.450 de lei de persoană. Guvernul Orban a confirmat, acum, faptul că această valoare va fi păstrată, deși au existat unele discuții despre apariția voucherelor de vacanță pentru extrasezon.

„Instituțiile publice (…), indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2020, vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat”, prevede OUG 107/2018.

Acordarea unui nou set de vouchere

În toamnă s-a luat în dezbatere un proiect de ordonanță de urgență prin care se propunea nu doar acordarea voucherelor de vacanță de 1.450 de lei până în anul 2025, ci și introducerea unor vouchere pentru extrasezon. Mai precis, acest nou tip de vouchere ar urma să aibă o valoare de 2.080 de lei și să poată fi folosite numai în perioadele aprilie – mai și octombrie – noiembrie.

Cu toate că Guvernul Orban și-a manifestat intenția de a introduce voucherele de vacanță pentru extrasezon, rămâne de văzut când anume vor deveni disponibile pentru bugetari, proiectul de OUG n-a ajuns, pentru adoptare, pe agenda ședințelor Executivului.