Veste proastă din Austria: România ar putea fi ținută la ușa Schengen până la sfârșitul lui 2024

Veste proastă din Austria: România ar putea fi ținută la ușa Schengen până la sfârșitul lui 2024 Sursa foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Avertismentul dur vine din partea analiștilor austrieci, care spun că rezultatul ultimelor alegeri din Austria Inferioară îl va determina pe actualul cancelar Karl Nehammer să adopte un discurs și mai dur faţă de România cu scopul de a obține câteva voturi în plus la alegerile din toamna anului 2024.

Aşa cum se știe deja, partidul lui Karl Nehammer a pierdut majoritatea absolută din Austria Inferioară, fieful formațiunii și landul cel mai mare din Austria ca suprafață și al doilea ca populație. OVP a primit sub 40%, din voturi si sunt urmați de extremiștii de dreapta FPO.

Partidul Libertății a fost votat de un sfert dintre alegătorii care au participat la scrutin. Rezultatele sunt cu atât mai îngrijorătoare pentru partidul cancelarului austriac cu cât Austria Inferioară dă tonul în alegerile naționale, care urmează în toamna anului viitor.

Analist austriac: „Mă aștept ca România să fie blocată la ușa Schengen până în 2024”

Christoph Haselmayer, directorul general al Institutului pentru Cercetarea Opiniei Publice și Analiza Datelor din Austria a declarat: „Mă aștept ca România să fie blocată la ușa Schengen până în 2024”

Ne puteți urmări și pe Google News

Şi continuă: „După alegerile din Austria Inferioară, cea mai puternică regiune de la noi din țară, mă aștept ca poarta pentru România în spațiul Schengen să fie închisă până în toamna anului 2024. În septembrie-octombrie vom avea alegeri federale aici, în Austria. De aceea, mă aștept ca după ascensiunea partidului de extremă dreapta din Austria, FPO (Partidul Libertății, Partidul Popular, OVP, să închidă poarta spațiului Schengen pentru români. OVP, partidul conservator austriac (al lui Nehammer), este formațiunea numărul unu aici, în Austria.

Iar cancelarul Karl Nehammer se află cu partidul său pe locul trei în sondajele realizate pentru întreaga Austrie. Așadar, se teme foarte mult de partidul FPO şi se gândește că dacă închide poarta spațiului Schengen, în special pentru români, dar poate și pentru cei din Bulgaria, atunci poate obține câteva voturi de pe partea dreaptă și, după părerea mea, la asta se așteaptă în alegerile din toamna anului 2024.

FPO a venit cu acest mesaj (al blocării extinderii Schengen, n.r.) și, de asemenea, cu tema imigrației aici, în Austria. Și cu această carte acest partid poate câștiga alegerile. Așa s-a întâmplat astăzi în cea mai puternică regiune din Austria Inferioară”, a declarat analistul.

Director de institut de sondaje din Austria: Acum este vorba doar de voturi

Christoph Haselmayer mai spune că este greu de intuit ce va face Karl Nehammer în viitor, în contextul în care Austria este un motor economic puternic pentru România.

„La rândul său, cancelarul se gândește că poate face acest lucru, din nou, în 2024. După părerea mea, este greu de spus ce va face, de fapt, Nehammer.... pentru că Austria este cu adevărat un partener puternic, în special economic, al României. Avem o mulțime de bănci în România, avem o mulțime de companii de asigurări în România, așa că trebuie să vedem din toate perspectivele, nu doar cu un singur ochi.

Dar acum este vorba doar de voturi și asta este ceea ce așteaptă Partidul Popular: dacă joacă această carte cu partidul de extremă dreapta, cancelarul poate opri nişte voturi către FPÖ. De aceea insistă pe această temă cu spațiul Schengen, cu Bulgaria și România”, a spus Christoph Haselmayer în interviul pentru Antena 3.