Primarul general, Gabriela Firea, s-a deplasat vineri la Spitalul de Copii Victor Gomoiu, pentru a preda materialele către două asociaţii ale medicilor de familie.

„Astăzi predăm o donaţie semnificativă pe care am pregătit-o pentru medicii de familie din Capitală.

A fost o discuţie şi o colaborare foarte bună în această perioadă. Prin resursele proprii şi prin primăriile de sector s-au asigurat măşti de protecţie, dar necesarul era în această perioadă de a asigura şi halate de unică folosinţă şi de asemenea, mănuşi”, a declarat Firea.

Totodată, ea a menţionat că în această perioadă de pandemie, medicii de familie au fost „foarte expuşi” în cabinetele lor. Conform recomandărilor autorităţilor, românilor li s-a transmis să mergă mai întâi la medicul de familie înainte de a ajunge la o unitate spitalicească.

„Efortul acestor medici trebuie apreciat şi, de asemenea, trebuie să fie susţinuţi nu doar prin vorbe, (…) ci şi prin fapte concrete. De aceea, pe 10 aprilie, am mers în Consiliul General cu o propunere de proiect, astfel încât să putem să sprijinim medicina de familie.

Iar cadrele medicale, fie că sunt medici sau asistenţi, să fie protejate pentru a nu se contamina cu virusul de tip nou. (…) Cheltuiala totală pentru acest proiect este de peste 1 milion de lei, dar ea este mică comparativ cu efectul acestor materiale de protecţie care vin în sprijinul medicilor de familie”, a mai spus Gabriela Firea.

Dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, a spus la rândul ei că materialele de protecţie vor fi distribuite în toate cabinetele: „Vreau să vă mulţumesc în numele colegilor mei, pentru că trebuie să ştim cu toţii şi să recunoaştem că în toată această perioadă nicio autoritate a statului nu ne-a ajutat. Singurele care ne-au ajutat au fost autorităţile locale. (…) Faptul că am apelat la dumneavoastră şi că avem un rezultat este un lucru foarte important pentru noi.”

Trebuie amintit că în această perioadă foarte dificilă din toate punctele de vedere, medicii de familie au făcut investiţii din veniturile cabinetelor lor. Totul pentru a se echipa corespunzător, conform celor declarate de dr. Marina Pîrcălabu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Bucureşti şi Ilfov.

„În principiu, am făcut investiţii din veniturile cabinetelor noastre pentru a ne echipa corespunzător şi a ne proteja noi, dar a-i proteja şi pe cei care vin la cabinete. (…) Am avut şi câteva resurse, câteva donaţii, pe sectoare au fost intervenţii de la administraţia locală, respectiv Sectorul 1 şi Sectorul 6 .

(…) Şi ne-am descurcat aşa încât nu avem medici de familie infectaţi. (…) Am gestionat pacienţi infectaţi sau suspecţi, în principiu i-am gestionat de la distanţă, i-am monitorizat. (…) Cabinetele de medicină de familie nu au reprezentat până în acest moment cred că nicăieri în ţară, dar nici într-un caz în Bucureşti surse de infecţie”, a adăugat Pîrcălabu.