Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea care completează art. 9 din Legea apelor nr. 107/1996.  Actul normativ prevede ca utilizarea apelor subterane pentru irigaţii să fie scutită de la plata taxei specifice, pentru perioada stării de urgenţă şi pentru încă şase luni următoare acestora.

”Sursele de apă subterană, apă curgătoare, lacurile şi lacurile de acumulare cu folosinţă energetică pot fi utilizate pentru irigaţii, fără plata contribuţiei specifice de gospodărire a apelor, pe perioada stării de urgentă instituite pe teritoriul României prin Decretul Preşedintelui României nr.195/2020, precum şi pe o perioadă de 6 luni de la încetarea acesteia.

Pe aceeaşi perioadă, pentru obţinerea avizelor de gospodărire a apelor în vederea executării lucrărilor de investiţii în infrastructura de irigaţii se vor elimina toate taxele, iar termenele de eliberare a acestora vor fi reduse la jumătate”, prevede legea promulgată de președintele Iohannis.

Actul normativ a fost adoptat de Camera Deputaţilor încă din data de 6 mai, în calitate de for decizional. Până acum, utilizatorii de ape subterane pentru irigaţii plăteau pentru că își udau ogoarele.