Evenimentul Zilei > Social > Veste dulce-amară pentru fumători. Cercetătorii o spun clar!
Veste dulce-amară pentru fumători. Cercetătorii o spun clar!

Veste dulce-amară pentru fumători. Cercetătorii o spun clar!

Cercetătorii susțin că renunțarea la fumat reduce riscul de cancer pulmonar prin promovarea dezvoltării celulelor pulmonare „protectoare”.

Un grup de experți de la Institutul Wellcome Sanger din Marea Britanie şi University College London (UCL) a descoperit că deteriorarea plămânilor poate fi stopată prin renunţarea la fumat, care permite noilor celule sănătoase să reînnoiască mucoasa căilor respiratorii.

„Persoanele care au fumat foarte mult timp, 30, 40 sau mai mulţi ani, îmi spun adesea că este prea târziu pentru a renunţat la fumat, că răul e deja făcut.

Ceea ce este atât de interesant la studiul nostru este faptul că demonstrează că niciodată nu este prea târziu să renunţăm – unele dintre persoanele din studiul nostru au fumat peste 15.000 de pachete de ţigări de-a lungul vieţii, dar în câţiva ani după ce au renunţat multe dintre celulele ce căptuşesc căile respiratorii nu au mai prezentat nicio dovadă de deteriorare provocată de tutun”, a declarat doctor Peter Campbell de la Institutul Wellcome Sanger, autor principal al studiului.

La rândul său, doctorul Kate Gowers din cadrul UCL, ae de părere că şi celulele sănătoase pot conţine mutaţii genetice pot fi „mini-bombe cu ceas care aşteaptă momentul care le determină să progreseze către cancer”.

Cercetarea a fost publicată în jurnalul ştiinţific Nature.