Misiunile diplomatice şi oficiile consulare continuă demersurile pentru identificarea unor spaţii adecvate şi pentru obţinerea acordului statului de reşedinţă sau a autorităţilor locale,  potrivit Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Vineri, MAE a transmis, către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) o listă suplimentară cu 270 de secţii de votare în străinătate, în completarea celor 444 de secţii transmise în 3 octombrie 2019 şi aprobate de AEP, transmite news.ro.

Până în prezent, Ministerul Afacerilor Externe a propus un număr de 714 secţii de votare care vor fi organizate în străinătate pentru organizarea alegerilor prezidenţiale în străinătate. MAE estimează că la alegerile pentru Preşedintele României din luna noiembrie vor fi înfiinţate peste 800 de secţii de votare în străinătate.

În data de 10 noiembrie se va desfășura primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Țările în care vor fi organizate cele mai multe secţii de votare sunt: Spania (148), Italia (142), Germania (84), Marea Britanie (73), Franţa (48), SUA (38), Republica Moldova (36), Belgia (23), Olanda (22), Irlanda (16), Danemarca (12), Austria (11), Grecia (11), Portugalia (9), Elveţia (8).

Ministerul Afacerilor Externe a transmis că: „Termenul limită prevăzut de lege pentru transmiterea către Autoritatea Electorală Permanentă a propunerilor de secţii de votare în străinătate este 19 octombrie 2019”. Conform Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, MAE are atribuţii administrativ-organizatorice în pregătirea şi desfăşurarea procesului de votare în străinătate.

Ministerul Afacerilor Externe transmite eşalonat propuneri pentru înfiinţarea secţiilor de votare în străinătate, iar AEP actualizează după caz lista secţiilor de votare din străinătate în termen de 3 zile de la fiecare comunicare, informează g4media.