Venituri de patru ori peste dobânzile bancare, dar cu aceleași riscuri, din acțiunile Transgaz

Venituri de patru ori peste dobânzile bancare, dar cu aceleași riscuri, din acțiunile Transgaz

Acționarii Transgaz au aprobat ieri distribuirea a 90% din profitul pe anul 2011 sub formă de dividende. Cei mai mari beneficiari sunt statul, acționarul majoritar al companiei, și Fondul Proprietatea, care are aproape 15% din acțiuni.

Profitul net obținut anul trecut de transportatorul de gaze naturale a fost de 392 milioane de lei, în creștere cu 4,16% față de cel din 2010, în special ca urmare a creșterii volumului de activitate și a obținerii de venituri din dobânzi și diferențe de curs valutar.

Dividendul brut pe acțiune va fi în aceste condiții de 29,76 lei pe acțiune, aducând un randament de 12,56% deținătorilor de acțiuni. Prețul de închidere al acțiunilor Transgaz la Bursa de Valori București a fost de 237 de lei în ședința de miercuri, înainte de anunțarea rezultatelor. Este de așteptat ca acest preț să crească în zilele următoare, tocmai ca urmare a anunțării unui dividend consistent.

Plata dividendelor va începe de pe data de 22 octombrie, iar banii vor putea fi încasați prin intermediul BRD – Groupe Societe Generale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Randamentul de peste 12% este aproape dublu față de majoritatea dobânzilor bancare existente în piață. Dacă ne raportăm la perioada de doar jumătate de an dintre momentul actual și cel al plății, este chiar de patru ori mai mare decât dobânda pe care am putea să o primim de la bancă.

Este drept, totuși, că pentru a-l obține era nevoie de cumpărarea acțiunilor înainte de a fi făcut anunțul, astăzi putând fi prea târziu.