Vaticanul, zguduit din temelii! Papa Francisc a „comis-o” rău. Ancheta e în plină desfăşurare

Vaticanul, zguduit din temelii! Papa Francisc a „comis-o” rău. Ancheta e în plină desfăşurare

Papa Francisc a intrat într-o mare încurcătură. Se presupune că a dat like unei brazilience sumar îmbrăcată. Ancheta este în desfăşurare.

Se anchetează „like-ul” dat unui model brazilian de către Papa Francisc! Un „like” a apărut la o postare pentru un model foarte sumar îmbrăcat, o braziliancă, Natalia Gariboto. Printre miile de inimioare lăsate în semn de admiraţie, era una (apoi ştearsă), neobişnuită a unui oarecare @franciscus. Adică al contului oficial al Papei. Aceasta a dezlănţuit comentarii şi reacţia lui Garibotto, care şi-a văzut urmăritorii crescând formidabil (sunt 2.5 milioane) şi a glumit: „Mi-am câştigat locul în Rai”. Dar cine a pus acel like? Şi cum este gestionat profilul? Vaticanul acum anchetează. Sfântul Scaun a început o anchetă şi a cerut clarificări la Instagram. „Din câte ştim, like-ul n-a pornit din sediul Sfântului Scaun”, a explicat pentru BBC, biroul de presă al Vaticanului.

Să fie atacul unui hacker?

Ipotezele sunt două. Prima este atacul unui hacker, adică cineva care s-a introdus în cont fără autorizare. N-ar fi, bineînţeles, prima violare a unui profil de Instagram, dar în cazul Papei este deja o problemă serioasă. Nu pentru că ar putea fi publicate mesaje jenante, dar şi pentru că atacul ar putea expune unele date sensibile. Deocamdată nu sunt dovezi. Şi ar fi  un caz cam singular ca un hacker să reuşească să pentreze doar pentru a da un like (cu posibilitatea însă că ar putea fi un mesaj foarte ascuns).

Pot fi angajaţii care se ocupă de reţelele de socializare

A doua pistă duce la neglijenţa unuia dintre angajaţii social-media. În mod banal, e posibil ca like-ul să fi fost plasat cu convingerea că este legat cu propriul cont, nu cu cel al Papei. În acest caz, n-ar fi posibilă ghicirea imediată a unui vinovat, unul dintr-un cerc de suspecţi deja: agenţia de presă catolică CNA, citând surse din Vatican, a scris că anumite persoane ar fi accesat contul Papei Francesco.

Ce spune fondatorul Instagram

Într-un interviu pentru New York Magazine de anul trecut, fondatorul şi fost CEO al Instagram, Kevin Systrom, a povestit că l-a ajutat pe Papa Francisc să se înscrie pe reţelele de socializare în timpul unei vizite la Vatican, în 2016. De atunci, contul e activ constant şi e urmărit de 7,4 milioane de persoane. Este însă cunoscut că  Papa Francesco nu gestionează singur profilul. Şi, deci, cine ar fi putut fi?, scrie  Metro.