Vaticanul, criticat pentru numirea unui episcop austriac

Vaticanul, criticat pentru numirea unui episcop austriac

Papa Benedict al XVI-lea a promovat în funcţia de episcop un cleric austriac care a catalogat Uraganul Katrina drept "pedeapsa lui Dumneazeu" şi a condamnat cărţile din seria "Harry Potter" pentru "răspândirea satanismului", scrie The Guardian.

Numirea, care a fost confirmată de Vatican la sfârşitul săptămânii trecute, vine doar la câteva zile după ce Papa a fost criticat pentru reabilitarea unui episcop care neagă existenţa Holocaustului.

Gerhard Maria Wagner, în vârstă de 54 de ani, va deveni episcopul auxiliar al oraşului austrica Linz, unde este văzut ca o figură controvesată, atât de enoriaşi, cât şi de clerici. În 2005, a scris, într-un comunicat al parohiei sale, că Uraganul Katrina a fost "răzbunarea divină" pentru păcatele unei societăţii permisive din punct de vedere sexual.

"Cu siguranţă nu este un accident că toate clinicile din New Orleans unde se efectuau avorturi şi toate cluburile de noapte ale oraşului au fost distruse de uragan", a precizat Wagner.

În 2001, el a avertizat copiii asupra cărţilor scrise de JK Rowling din seria "Harry Potter", acuzându-le de răspândirea satanismului. Trei ani mai târziu, Wagner a spus că tsunamiul din Pacific a fost o pedeapsă pentru "turiştii bogaţi din vest" care "au decis să sărbătorească Crăciunul în Thailanda, o ţară afectată de sărăcie".

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Elita Bisericii Catolice din Austria a contestat vehement decizia Papei, acuzând faptul că nu a fost consultată în luarea deciziei şi precizând că numirea este "o palmă dată Diocezei din Linz".

Papa Bernedict al XVI-lea se confruntă cu un val de critici şi pentru decizia sa de a revoca excomunicarea a patru episcopi tradiţionalişti, printre care şi Richard Williamson, care neagă existenţa Holocaustului.

Citiţi şi: Tensiuni din cauza unui episcop