Mii de locuitori ai Varșoviei au ieşit în stradă împotriva guvernului polonez, pe care îl acuză de măsuri discreționare, la limita dictaturii, potrivit unor voci apropiate manifestanților. Unii dintre ei s-au luat chiar la bătaie cu forţele de ordine şi au ajuns în arest. Toate acestea chiar în ziua în care în Polonia au fost raportate peste 13.000 de noi infectări.

 Și președintele e infectat

 Printre cei bolnavi este şi preşedintele ţării, Andrzej Duda, care a anunţat că a intrat în autoizolare şi că se simte bine.

Oamenii au ieşit în stradă nemulțumiți de noile restricţii impuse de guvern. Au participat la proteste antreprenori, fani din fotbal şi oponenţi ai vaccinului împotriva Covid  Însă protestele pot înmulţi numărul de cazuri, în condiţiile în care mulţi participanţi nu purtau măşti, deci riscurile sunt mari pentru participanți.

„E un atac la adresa polonezilor”

Una dintre cele mai mari temeri ale manifestanților este frica de șomaj, alături de nesiguranța locului de muncă.

„Sunt antreprenor şi în ultimele 7 luni nu mi-am putut conduce afacerea. Mulţi dintre colegii mei, şi ei tot antreprenori, au renunţat la afaceri şi au pierdut tot ce aveau”, explică un protestatar.

Un alt locuitor al capitalei Poloniei, foarte nemulțumit de măsurile guvernului, mărturisește: „E vorba pur şi simplu de un atac la adresa polonezilor şi cu asta basta! E un atac evident împotriva polonezilor din partea întregului guvern. Mulţi oameni spun că poţi dansa altădată, că poţi merge altădată la cinematograf, dar nu e vorba doar despre industria divertismentului, e vorba de nişte locuri de muncă”.

Polonia este a 29-a ţară la numărul de cazuri de coronavirus: 241.000. Au fost peste 13.000 de cazuri doar la ultima raportare pe 24 de ore, într-o zi neagră în care s-a înregistrat un număr record de decese: 179. Cu toate astea, oamenii sunt revoltați şi acuză Guvernul că blochează economia ţării.

Sursa: Digi 24