Evenimentul Zilei > Politica > Varianta Omicron a băgat guvernul în ședință de urgență. Arafat anunță noi interdicții
Varianta Omicron a băgat guvernul în ședință de urgență. Arafat anunță noi interdicții

Varianta Omicron a băgat guvernul în ședință de urgență. Arafat anunță noi interdicții

Guvernul condus de Nicolae Ciucă s-a reunit, începând cu ora 11.15, pentru a lua în discuție o serie de probleme legate de apariția noii tulpini de coronavirus - Omicron.

Premierul Nicolae Ciucă a convocat o ședință extraordinară la Palatul Victoria începând cu ora 11.15. Pe ordinea de zi se află un proiect de hotărâre pentru modificarea şi completarea anexei nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1.183/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 9 noiembrie 2021. De asemenea, guvernul va lua în discuție și stabilirea unor măsuri care să se aplice pe durata acestei perioade. Măsurile vor di adoptate în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19. Şedinţa a avut loc în contextul apariţiei noii tulpini de coronavirus.

Ședința s-a încheiat în mai puțin de o oră, iar situația a fost prezentată de șeful DSU Raed Arafat.

El a precizat că vor fi restricții de circulații pentru cetățenii din mai multe state africane, din Africa Australă. Totodată Arafat a mai spus că cetățenii români aflați în Africa de Sud vor fi repatriați cu un avion TAROM.

„MAE, MAI și Ministerul transporturilor vor lucra împreună pentru repatrierea românilor, mai mlte curse fiind anulate. Un avion va place București-Pretoia-Mombassa. Vom oferi și un număr de locuri pentru cetățenii europeni”, a precizat Raed Arafat.

Noi interdicții și restricții

Șeful DSU a mai anunțat și interdicțiile care vor fi aplicate cu prilejul paradei de 1 Decembrie, dar și pentru participanții la competițiile sportive. Astfel, cu excepția zonei oficiale, la parada de 1 decembrie, unde se va solicita certificatul de vaccinare, pentru restul spectatorilor care vor asista la paradă, nu vor fi impuse decât regulile de sănătate publică.

El a explicat că nu vor exista interdicții pentru cei care doresc să participe la parada de Ziua Națională, dar aceștia vor trebui să poarte mască și să respecte distanțarea fizică.

„Interdicția de a intra în zonă a celor nevaccinați se aplică doar în zona oficială, acolo unde stau oficialitățile. Pentru populația generală nu există interdicție, există doar obligația de a respecta măsurile generale: purtarea măștii și distanțarea fizică. În zona oficială și la recepțiile oficiale se poate intra doar cu certificatul verde, iar numărul participanților este limitat”, a spus Raed Arafat.

În ce-i privește pe spectatorii care se întorc de la meciurile de fotbal după ora 21.00, aceștia pot prezenta la control, biletul de meci. Polițiștii vor primi instrucțiuni pentru a nu-i amenda suporterii echipelor de fotbal, dacă aceștia sunt găsiți în afara locuinței după ora 21.00. El a precizat, însă, că aceștia vor trebui să păstreze și să  prezinte, la controlul autorităților, biletele de meci.

„În cazul meciurile de fotbal, care încep la ora 20.00 și se termină după ora 21.00, persoanele care se întorc de la meci, la final, pot arăta polițiștilor biletele, explicând că acesta este motivul pentru care au întârziat după ora 21.00. Se va transmite o circulară către de către MAI către polițiști, pentru a se știi despre acest lucru”, a spus Raed Arafat.

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.