Evenimentul Zilei > International > Van Rompuy a dezvăluit fără să vrea: Viitorul președinte al Consiliului European va fi Donald Tusk
Van Rompuy a dezvăluit fără să vrea: Viitorul președinte al Consiliului European va fi Donald Tusk

Van Rompuy a dezvăluit fără să vrea: Viitorul președinte al Consiliului European va fi Donald Tusk

Premierul polonez Donald Tusk va fi viitorul președinte al Consiliului European, a lăsat sâmbătă să se înțeleagă președintele în exercițiu, Herman Van Rompuy, într-un discuție în fața microfoanelor deschise fără știrea sa, informează AFP, citată de Agerpres.

Când președintele cipriot, Nicos Anastasiades, se apleacă înspre el întrebându-l: "Înțeleg că pentru Donald e de bine?", Van Rompuy răspunde: "Nu, ei bine da, dar ține doar pentru tine", conform imaginilor transmise de canalul oficial al UE, EbS, înaintea deschiderii summitului european.

Tusk, membru al partidului conservator european PPE, era considerat marele favorit pentru a-i urma lui Van Rompuy la președinția Consiliului.

Această numire ar transmite un mesaj de fermitate Rusiei, în contextul în care Polonia se numără printre țările care susțin cel mai puternic Ucraina de la începutul crizei, comentează France Press.

În aceste imagini care arată sosirea liderilor în sala de reuniune, se pot vedea numeroși șefi de stat și de guvern ce se adună în jurul lui Tusk, care a venit surâzător la Bruxelles.

Celălalt post important al cărui ocupant ar urma de asemenea să fie decis la summit, cel de șef al diplomației europene, este adjudecat de actualul ministru italian de externe, Federica Mogherini, considerată însă mai puțin dură față de Moscova.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.