Editura Evenimentul si Capital

Vameşi şi poliţişti de frontieră, cercetaţi pentru contrabandă la Vama Siret, coordonată de un preot din Botoşani

14-02/vama_siret1-465x390
Autor: | | 1 Comentarii | 2206 Vizualizari

DNA a început urmărirea penală într-un dosar de corupţie la Vama Siret, în care sunt implicaţi 32 de vameşi şi poliţişti de frontieră, un consilier de la Direcţia Operaţiuni Vamale Iaşi şi şase traficanţi de ţigări, anchetatorii stabilind că gruparea era coordonată de un preot din Botoşani.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de 39 de inculpaţi, după cum urmează: a. 16 inspectori şi lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal Siret (Achim Ortanţa, Boca Radu-Pamfil, Ceauşu Victor, Chirilă Laura-Gheorghina, Coroleucă Ernest-Dan, Coroliuc Simion, Lavric Adrian, Mureşan Lucian-Doru, Nechita Rodica-Lacrămioara, Oprescu Daniela, Robu Gheorghe, Schipor Nicu-Cezar, Şcladan Sorin-Constantin, Toma (Actual Perhinschi) Mihaela, Tudor Ioan şi Zegrea Lucian Daniel) sub aspectul comiterii infracţiunilor de : - abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, - luare de mită, - fals intelectual, - folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii; b. Un consilier din cadrul Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Iaşi (Dascălu Adrian) sub aspectul comiterii infracţiunilor de : - abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, - folosire în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii; c. 16 poliţişti de frontieră din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, din care doi ofiţeri cu funcţie de conducere şi control (cms. Fediuc Nelu şi scms. Cuzencu Octavian) şi 14 subofiţeri de poliţie de frontieră în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret (Baciu Constantin-Ciprian, Chirilă Dorel-Vasile, Colotelo (Sauciuc) Valentina-Ioana, Costiuc Ilie, Crăciun Radu, Hetriuc Cezar, Hnatiuc Cătălin-Albert, Ilieşi Toader, Jităriuc Virgil, Onuţ Cornel Vasile, Posmangiu-Luchian Alexandru, Şchiopu Mitică, Strugar Sorin-Doru, Zebreniuc Cătălin-Dumitru) sub aspectul comiterii infracţiunilor de : - luare de mită, - abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, - iniţiere sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup infracţional în vederea săvârşirii de infracţiuni, - folosire în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii; d. 6 persoane ce aveau ca preocupare contrabanda cu ţigări din Ucraina în România prin Vama Siret (Horga Dumitru, Sofronie Dumitru Daniel, Ciornenchi Constantin Paul, Nădejde Daniel Vasile, Horga Bogdan Iulian şi Grumeza Cornelia) sub aspectul comiterii infracţiunilor de: - dare de mită, -iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup - cumpărare de influenţă;

Acuzaţiile DNA În ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale se menționează că există probe care conturează suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, în perioada 19 august 2008 – 3 martie 2009, inculpatul Horga Dumitru, preot în parohia din localitatea Cândeşti jud. Botoşani, a iniţiat, constituit şi coordonat activitatea de contrabandă cu ţigări din Ucraina a unui grup infracţional organizat ce avea ca scop introducerea unor însemnate cantităţi de ţigări prin Vama Siret (peste plafonul admis de Regulamentul Vamal), cu sprijinul cointeresat al unor poliţişti de frontieră şi lucrători vamali.

Grupul s-a constituit în aceeaşi perioadă în care Nădejde Daniel a fost cooptat de Horga Dumitru şi Sofronie Dumitru Daniel (al cărui copil a fost botezat ulterior de comisarul Fediuc Nelu), pentru a se deplasa periodic în Ucraina şi pentru a participa la introducerea în România a unor cantităţi importante de ţigări cu sustragerea de la plata taxelor vamale. În acest scop i s-a adus la cunoştinţă că, pentru a i se permite intrarea în ţară cu astfel de produse, trebuia să cotizeze lunar cu suma de 200 dolari, banii urmând să ajungă la comisar Fediuc Nelu prin intermediul lui Horga Dumitru. De asemenea, conducătorul grupului asigura finanţarea necesară pentru cumpărarea ţigărilor din Ucraina, folosind sume de bani în valută date de către o persoană din anturajul său, cunoscută cu preocupări pe linie de cămătărie şi pe care Horga Dumitru l-a contactat prin intermediul lui Fediuc Nelu. Procurorii DNA mai arată că Horga Dumitru şi Sofronie Daniel l-au cunoscut pe inculpatul Fediuc Nelu, şef al Punctului de Trecere a Frontierei Siret şi ulterior numit şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, “cultivând” cu acesta o “relaţie de prietenie” bazată iniţial pe oferirea unor “atenţii” constând în bunuri materiale (produse alimentare şi băuturi) şi cadouri cu ocazia sărbătorilor de iarnă de la finele anului 2007.

Relaţiile cu politicienii

Mai ceva ca un film erotic! Nicolae si Elena Ceausescu au facut dragoste cu MARTORI! Au povestit exact cum s-a intamplat!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI