Autoritățile iau în calcul închiderea țcolilor, după avertizarea meteorologică de cod portocaliu pentru perioada 26.02.2018, ora 3.00 – 1.03.2018, ora 10.00, transmisă de Administraţia Naţională de Meteorologie, fenomenele vizate constând în temperaturi foarte scăzute, atât noaptea, cât şi ziua. Autoritățile transmit că valul de frig se va intensifica, gerul va fi persistent chiar şi pe parcursul zilelor, când valorile termice vor fi comparabile cu recordurile înregistrate în această perioadă. Temperaturile maxime vor fi frecvent între – 12 şi – 8 grade, cele minime se vor încadra în general între – 22 şi – 12 grade, iar rafalele vântului vor accentua senzaţia de frig.

Din dimineaţa zilei de luni, 26 februarie, aria ninsorilor se va extinde. în sud şi sud-est iar acestea vor deveni local abundente şi vor fi viscolite.  În acest context, în şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Giurgiu din data de 24.02.2018 prefectul judeţului a dispus luarea următoarelor măsuri:

 – începând cu data de 25.02.2018, ora 22:00, va fi activat Centrul judeţean de coordonare şi conducere a intervenţiei Giurgiu la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vlaşca” al judeţului Giurgiu din str. Dorobanţi, nr. 19, iar grupa operativă a I.S.U. Giurgiu va fi operaţionalizată la program de 24 de ore din unitate pentru coordonarea misiunilor din competenţă;

 – informarea preşedinţilor comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă cu privire la monitorizarea cu toată atenţia a evoluţiei fenomenelor vizate, cu asigurarea condiţiilor necesare pentru a se acţiona preventiv în situaţia apariţiei unor factori de risc care pot genera situaţii de urgenţă, inclusiv instituirea serviciului de permanenţă la sediul primăriei, în caz de iminenţă a producerii unor situaţii de urgenţă, în conformitate cu prevederile O.M.A.I. nr. 736/2005;

 – pregătirea forţelor şi mijloacelor proprii, conform competenţelor, pentru a participa la acţiunile de intervenţie pentru limitarea şi înlăturarea efectelor eventualelor fenomene periculoase; – patrularea, identificarea, preluarea şi transportul persoanelor fără adăpost în spaţiile special amenajate revine ca sarcină comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă cât şi echipelor mixte formate din reprezentanţi ai I.P.J., I.S.U., I.J J., Poliţia Locală şi Crucea Roşie;

– s-a dat acordul de principiu pentru închiderea şcolilor în cazul apariţiei unor situaţii critice, respectiv pentru închiderea drumurilor/restricţionarea de tonaj.

Direcţia de Sănătate Publică a transmis situaţia actualizată la I.S.U. a gravidelor, persoanelor dializate, a celor dependente de oxigen şi celor cu stimulator cardiac în vederea monitorizării acestora. în caz de avarie la liniile de medie şi joasă tensiune, ENEL va interveni prioritar pentru alimentarea cu energie electrică a spitalelor, şcolilor, instituţiilor şi consumatorilor comasaţi.

La nivelul Instituţiei Prefectului – judeţul Giurgiu s-a instituit serviciul de permanenţă începând cu data de 25.02.2018, ora 12,00. Se recomandă cetăţenilor următoarele:

– evitarea deplasărilor pe distante lungi; – evitarea expunerii la frig;

– consumarea ceaiurilor calde;

 – folosirea îmbrăcăminţii adecvate;

 – protejarea extremităţilor prin purtarea de mănuşi, căciuli, etc.;

 – evitarea trecerii în mod brusc din încăperile încălzite la temperaturile foarte scăzute din mediu; – purtarea de încălţăminte cu tălpi groase, antiderapante, pentru a se evita accidentările.

 Orice situaţie de urgenţă trebuie să fie anunţată la 112.