Valul 3 de pandemie va fi mult mai rău. Avertisment sumbru din partea unui reputat medic

Valul 3 de pandemie va fi mult mai rău. Avertisment sumbru din partea unui reputat medic

Valul 3 de pandemie va fi mult mai rău decât cele anterioare, susține medicul Cătălin Apostolescu, directorul medical al Institutului Matei Balș.

Valul 3 de pandemie va fi mult mai rău. Valul trei al pandemiei de COVID-19 va fi mult mai dur decât cele de până acum. Avertismentul a fost făcut de medicul Cătălin Apostolescu, directorul medical de la Institutul Matei Balș.

Potrivit spuselor sale, în aceste condiții, numărul pacienților care vor avea nevoie de îngrijiri medicale în spital va crește considerabil. Medicul a vorbit despre situația sistemului medical în pandemie, despre greutățile pe care le-a întâmpinat.

„În mod normal, într-un salon, după ce au trecut câteva zile în care au fost niște pacienți, închizi și faci sterilizare. Noi eram în situația în care nu mai reușeam să facem așa ceva. Cum se elibera un pat, imediat venea alt pacient. Cât să apucăm să schimbăm așternutul și să ștergem puțin mobilierul în jur și imediat puneam alt pacient. Mă tem că ar putea fi mai rău”, a relatat Cătălin Apostolescu, conform Digi24.

Ne puteți urmări și pe Google News

Valul 3 de pandemie va fi mult mai rău

Medicul a estimat că doar 10, poate chiar 15% din populație a trecut prin pandemia de COVID. Asta înseamnă că majoritatea cetățenilor nu au cunoscut boala. Ei sunt în pericol să se infecteze în cadrul celui de-al treilea val de pandemie.

„Nouă ne este teamă că al treilea val va fi mai rău decât al doilea. Vor fi mult mai mulți pacienți. Nu știm deocamdată cum va evolua din punct de vedere clinic. Dar vă întreb: între 1.000 de pacienți cu mortalitate 3 la sută și 3.000 de pacienți cu mortalitate 2 la sută, cum e mai bine?”, s-a întrebat retoric medicul.

Avertismentul medicului

Cătălin Apostolescu a mai spus că virusul nu va dispărea și că este nevoie de vaccinare pentru a-i diminua efectele. Totodată, el a fost categoric și a subliniat că România se va confrunta și cu celelalte tulpini ale coronavirusului.

„Garantat vor ajunge. Și pe lângă acele tulpini, vor mai apărea altele. Ne putem uita în istorie, ne putem uita pe modele matematice. Este clar că acest virus va rămâne pentru o foarte lungă perioadă printre noi, 10 ani, 20 de ani, 30 de ani”, a mai spus Cătălin Apostolescu.