Evenimentul Zilei > Actualitate > Acuzaţiile de extremism împotriva manifestării româneşti de la cimitirul din Valea Uzului au fost demontate. Adevărul din spatele evenimentelor
Acuzaţiile de extremism împotriva manifestării româneşti de la cimitirul din Valea Uzului au fost demontate. Adevărul din spatele evenimentelor

Acuzaţiile de extremism împotriva manifestării româneşti de la cimitirul din Valea Uzului au fost demontate. Adevărul din spatele evenimentelor

Frăția Ortodoxă „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință”, a solicitat Consiliului Național al Audiovizualului, Consiliului Suprem de Apărare al Țării, Serviciului Român de Informații, Ministerului Afacerilor Interne, MinisteruluiApărării Naționale, Ministerului de Externe, Senatului României şi Camerei Deputaților să ia măsuri concrete în cazul evenimentelor de la Cimitirul Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului.

Iată, comunicatul integral a Frăţiei Ortodoxe

„Frăția Ortodoxă „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință” în calitate de organizator al acțiunii de cinstire și comemorare a eroilor români care s-au jertfit pentru apărarea României și care sunt înmormântați la Cimitirul Internațional de la Valea Uzului, eveniment desfășurat pe 6 Iunie 2019, de Înălțarea Domnului – stabilită prin lege ca zi pentru cinstirea Eroilor Români – dorește să aducă la cunoștința opiniei publice și a instituțiilor statului următoarele:

Evenimentul a fost organizat în conformitate cu legislația în vigoare, notificând Primăria Dărmănești asupra intenției noastre. Am primit aprobarea pentru desfășurarea activității.

Am constatat cu deosebită surprindere acuzele și atacurile mârșave, fără nici o bază reală lansate de conducerea UDMR și a Consiliului Județean Harghita atât înainte de acest eveniment cât mai ales după, organizatorii fiind catalogați ca extremiști și barbari. 

Discursurile deosebit de agresive, antinaționale și ultimative lansate de reprezentanții UDMR nu sunt decât o continuare a atacului acestei formațiuni civice început cu profanarea mormintelor ostașilor români din Cimitirul Internațional de la Valea Uzului făcută în 1994, continuată cu profanarea prin acoperirea crucilor din 2019 de către adevărații extremiști, susținuți atât de conducerea UDMR cât și mai grav, de către un stat străin și constant ostil, Ungaria.

Absența oricărei condamnări a acelor acte de vandalism și terorism iredentist înseamnă complicitate. În ultimele zile România a fost atacul unei țesături de declarații, provocări și mutări decizionale făcute conjugat  de Primăria Sânmartin, Consiliul Județean Harghita și UDMR – de la zăvorârea ilegală a ușilor unui așezământ de cult („internațional” prin apartenența etnică a celor înhumați, dar aflat pe teritoriul Statului Român, național, unitar și indivizibil) până la programarea unei ședințe de lucru în aer liber (în cimitirul declarat tot de ei ”închis” dar doar pentru români) în chiar ziua și locul în care românii veneau să se închine și să cânte eroilor de acolo Veșnica Pomenire, de la invocarea unei false arondări teritoriale până la minciunile conform cărora „crucile [ar fi fost] rupte” și s-ar fi „aruncat cu pietre”. Aceștia sunt adevărații extremiști, adevărații instigatori la violență și adevărații infractori ce nu respectă legile și statul român: exact aceia care se victimizează colportând minciuni atât în mass-media locală și internațională cât și la diverse ambasade.

De asemenea, reprezentanții extremiști ai minorității maghiare au lansat în mediul online o serie de mesaje, anunțuri alarmiste și incitatoare  (că vor fi șosele blocate, că vor veni zeci de autocare cu maghiari înfierbântați, că etnicii românii nu au ce căuta acolo etc.) în scopul generării unor conflicte la momentul evenimentului. Aceasta a fost obiectivul real al lor, să sperie și să întărâte românii pentru a se produce violență în scopul victimizării minorității maghiare. Asta este misiunea UDMR de la înființare și până în zilele noastre, în pragul desființării. 

Utilizarea forței pentru a împiedica accesul pe o proprietate care aparține statului român, prin legarea porților cu lanțuri și a liberului acces chiar de Ziua Eroilor prin comasarea în fața porților a unui grup de oameni constituie adevărata încălcare a legii, o instigare la violență și un act incalificabil din punct de vedere moral.

Desfacerea porților din interiorul cimitirului este justificată pe deplin. Cinstitorii eroilor români, sugrumați de nedreptatea și perfidia manevrelor maghiare și de inconsistența informațiilor primite de la jandarmerie au știut să ocolească pașnic pâlcul de maghiari din fața cimitirului (a căror acțiune se terminase cu o oră înainte și a căror dispersare ne fusese promisă de jandarmi), astfel încât busculada care a urmat deschiderii porților, a mulțimii românilor care au intrat bucuroși în cimitir s-a soldat cu simple îmbrânceli ce nu pot fi catalogate drept „barbarisme”. Bilanțul acestei ciocniri a fost astfel exemplar de pașnic: nimeni nu a fost rănit, nu s-a aruncat cu nici o piatra și absolut nici una din cruci nu a fost nici ruptă nici vandalizată!

Este de evidențiat nu numai atitudinea lipsită de ostilitate a românilor, veniți în mod pașnic de Ziua Eroilor cu colivă și colaci, cu lumânări și candele să-și omagieze eroii, ci faptul că s-au pus lumânări și colăcei și la crucile inscripționate ca fiind ungurești, fără discriminare, precum și la monumentul masiv „unguresc” construit fără autorizație acum 25 de ani – așa cum se arată în COMUNICATUL DE PRESĂ recent al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” – chiar pe locul și în locul  obeliscului Glorie eroilor români, ridicat de Ministerul Apărării Naționale român în anul 1985 și distrus 9 ani mai târziu la profanarea din 1994 de către extremiștii minorității maghiare din Sânmartin, atunci când au fost – parte aruncate în râu și în parte arse –  și crucile din lemn ale ostașilor români, germani, ruși, sârbi fiind și acestea ca și marele obelisc înlocuite cu cele „ungurești”. După parastasul de joi la crucile „maghiare” și române preoți brașoveni au plantat „fără discriminare” răsaduri de flori.

Frăția Ortodoxă „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință” are la activ sute de acțiuni de ajutorare voluntară a săracilor, a mănăstirilor, parohiilor, și de prim-ajutor la diverse calamități naturale. A organizat și/sau a participat la zeci de acțiuni (marșuri, mitinguri). În nici una din aceste activități niciodată nu am fost vreodată sancționați. În schimb extremiștii maghiari au nenumărate dosare penale și condamnări datorită comportamentului îndeobște agresiv și a încălcării legilor. Acționăm neînregimentați politic și ideologic, ca asociere de oameni corecți, cu frică de Dumnezeu, nu finanțatori externi, suntem dedicați faptelor bune și iubirii aproapelui. Iubim acest neam românesc, pe eroii și martirii care și-au dat viața pentru românii de azi și luptăm pentru apărarea neamului românesc.

Având în vedere cele de mai sus, solicităm următoarele:

Consiliul Național al Audiovizualului să notifice TOATE televiziunile care au prezentat trunchiat pomenirea eroilor de la Valea Uzului și au realizat dezbateri tendențioase în LIPSA reprezentanților organizatorului și să ne acorde drept la replică – nouă și co-organizatorilor pentru ca poporul român să cunoască adevărul și nu doar minciunile UDMR.

Instituțiile statului să acționeze cu fermitate în investigarea acestui eveniment și să aplice  legea atât celor care au profanat mormintele eroilor români cât și a celor care au blocat în mod abuziv Cimitirul Internațional de la Valea Uzului.

Sancționarea conducerii UDMR pentru instigare la violență, nerespectarea legilor statului român și pentru generarea de conflicte diplomatice între România și statul vecin care îi sprijină necondiționat.

Sancționarea conducerii Consiliului Județean Harghita pentru abuz în serviciu, instigare la violență și la nerespectarea legilor statului.

Demararea procedurilor pentru desființarea UDMR ca reprezentant politic al unei minorități naționale care prin acțiunile sale este un constant și violent promotor al urii, un factor de destabilizare națională cu acțiuni programate împotriva statului român. 

Demararea procedurilor pentru identificarea și desființarea organizațiilor para-militare maghiare existente pe teritoriul României și oprirea imediată a acțiunilor acestora.

Monitorizarea activităților organizațiilor maghiare și sancționarea imediată a oricărei acțiuni îndreptată împotriva statului unitar român precum și monitorizare fondurilor primite de organizații maghiare de pe teritoriul României din partea statului ungar.

Modificarea legislației naționale pentru a nu mai permite cetățenilor cu dublă cetățenie accesul la funcții cu impact în securitatea națională.

Acționarea cu fermitate pentru respectarea legislației referitoare la administrațiile publice locale și județene, pentru respectarea limbii oficiale române precum și pentru afișarea corectă și constantă a simbolurilor naționale.

Sancționarea cu fermitate a oricărei forme de enclavizare și autonomie pe criterii etnice”, a transmis Frăția Ortodoxă „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință” într-un comunicat de presă, în calitate de co-organizator al acțiunii comemorative de Ziua Eroilor (Înălțarea Domnului) din Cimitirul Internațional al eroilor de război de la Valea Uzului”,  se precizează în comunicat.