Gigantul pharma american, al cărui vaccin se apropie de validarea celei de-a treia faze, testarea clinică, ce se realizează în prezent pe o cifră-record de 30.000 de voluntari, și-a exprimat totodată speranţa unui acces universal la vaccin.

„Lucrăm cu guverne din întreaga lume şi cu alte entităţi pentru a ne asigura că vaccinul va fi accesibil independent de capacitatea de plată”, a promis într-o discuţie cu investitorii consilierul delegat al companiei Stephane Bancel.

Preţul va fi mai redus pentru acele ţări care solicită volume mari de vaccin, iar pentru o comandă „mică”, adică una de ordinul a câteva milioane de doze, preţul va fi în intervalul menţionat, între 32 şi 37 de dolari, potrivit precizărilor companiei.

Acest preţ este superior celui de 19,5 dolari avansat de o altă companie farmaceutică americană, rivală de tradiție, Pfizer, pentru vaccinul pe care aceasta îl dezvoltă împreună cu societatea germană BioNTech. La fel ca în cazul vaccinului Moderna, acesta se află la începutul fazei a treia de testare, ultima etapă a testelor clinice menite să certifice eficacitatea şi siguranţa administrării vaccinului.

Vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Moderna a intrat din data de 27 iulie în faza a treia – ultima – a testării clinice. Guvernul american a dublat, luna trecută, investiţia destinată companiei farmaceutice Moderna pentru susţinerea unui potenţial vaccin împotriva COVID-19, suplimentând cu 472 de milioane de dolari suma de 483 de milioane deja anunţată, informează agenţia EFE, potrivit Agerpres.