De data aceasta, însă, amenințările nu mai vin din partea lui Kim Jong-un, ci a surorii sale Kim Yo-Jong. E o schimbare interesantă, care îi face pe analiștii occidentali să se întrebe dacă nu cumva în spatele amenințărilor se află altceva. Ca să arate că nu glumește,  Coreea de Nord tocmai a aruncat în aer clădirea în care se purtau tratativele și a întrerupt toate canalele de comunicare cu Coreea de Sud. Mai mult,  a promis că va trimite trupe suplimentare la frontieră.

La scurt timp după aceste acțiuni provocatoare, Kim Yo-Jong l-a criticat pe președintele sud-coreean pentru că nu există o îmbunătățire a relațiilor dintre cele două țări. “Întrebarea care se pune este de ce Kim Yo-Jong a fost cea care a făcut aceste declarații agresive și nu Kim Jong-un însuși?”, scrie William Jeynes, profesor la Universitatea de Stat din California.

„Pentru a discerne motivele probabile, este important să notăm câteva lucruri. În primul rând, atât cuvintele, cât și acțiunile ei au vizat ținte la nivel înalt . Kim Yo-Jong l-a atacat în mod special președintele sud-coreean Moon Jae-în acuzându-l că este „un neobrăzat” cu „comportament dezgustător”. În al doilea rând, sora dictatorului a declarat că „își exercită puterea autorizată de Liderul Suprem”.  În al treilea rând, critica ei față de Statele Unite a fost mult mai rezervată decât declarațiile pe care le fac de obicei liderii nord-coreeni”.

Deși Kim Yo-Jong și-a exprimat frustrarea față de lipsa progreselor în discuțiile cu președintele Trump, cele mai grave atacuri ale sale au vizat Coreea de Sud”. Potrivit lui Jeynes, „există probabil două motive principale pentru care Kim Yo-Jong a făcut aceste declarații și nu fratele ei. În primul rând, și cel mai important, nivelul de autoritate pe care l-a exercitat atunci când a făcut aceste declarații și a ordonat acțiuni dure a pus-o clar în poziția de lider principal în Coreea de Nord.


Dictatorul Kim Jong-un are un as în mânecă. O amenințare mai mare decât armele nucleare

Cine este Kim Yo Jong, sora lui Kim Jong-un. Prințesa comunistă de fier


Acest lucru crește șansele ca ea să devină figura centrală după dispariția lui Kim Jong-un. Este un aspect mportant, deoarece există încă o anumită incertitudine cu privire la starea reală de sănătate a dictatorului. Aparițiile sale rare au dat naștere la tot felul de zvonuri. E doar faptul că se teme de coronavirus sau există și alte probleme de sănătate?

Și ar mai fi ceva, când au apărut zvonurile cu privire la problemele lui Kim Jong-un, unchiul său,  Kim Pyong-il, era considerat un candidat viabil pentru funcția de lider suprem.  Kim Jong-un o preferă, însă, clar pe sora sa  unchiului care a îmblinit deja șaizeci și cinci de ani. Evoluțiile recente arată că dictatorul a folosit  oportunitatea pentru a-și exprima această preferință.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE