Evenimentul Zilei > Actualitate > Va fi război! Egiptul a trimis tancuri și elicoptere de atac la granița cu Libia
Va fi război! Egiptul a trimis tancuri și elicoptere de atac la granița cu Libia

Va fi război! Egiptul a trimis tancuri și elicoptere de atac la granița cu Libia

Forțele armate egiptene au trimis tancuri şi elicoptere de luptă la granița cu Libia, potrivit unui analist militar.

Un jurnalist și analist pe probleme militare, Babak Taghvaee, a publicat pe contul său de Twitter un videoclip scurt în care arată un convoi militar cu 18 tancuri de luptă ale armatei Egiptului poziţionate lângă granița cu Libia, informează defence.

„Acest videoclip înregistrat în urmă cu câteva minute arată 18 tancuri principale de luptă ale armatei Egiptului M1A2 Abrams, la granița cu Libia, gata să intre în țară pentru a fi folosit împotriva milițiilor islamiţtisusținuţi de GNA și mercenari sirieni!”.

Acesta este mesajul jurnalistul Babak Taghvaee pe contul său de Twitter şi devenit viral. El a mai adăugat că cel puțin șase elicoptere de atac Mi-24 din Egipt au fost depistate, de asemenea,  în această zonă.

Egiptul a dezvăluit un plan pentru a pune capăt războiului civil din Libia, într-o inițiativă acceptată de comandantul forțelor estice libiene care au suferit pierderi grele în ultimele săptămâni.

Președintele egiptean Abdel Fattah El-Sisi a anunțat planul de la Cairo, alături de Khalifa Haftar, șeful armatei naționale libiene (LNA) și Agila Saleh, șeful parlamentului ales al Libiei.

Inițiativa, supranumită „Declarația de la Cairo”, urmărește încetarea focului  începând cu 8 iunie, alegerea unui consiliu prezidențial libian supervizat de ONU și redactarea unei declarații constituționale cu privire la reglementarea alegerilor pentru etapa ulterioară, a spus Sisi în conderinţa de presă comună.

„Această inițiativă solicită respectarea tuturor eforturilor și inițiativelor internaționale prin declararea încetării focului de la ora 18:00 (16:00 GMT). Luni, 8 iunie 2020”, a declarat președintele Abdel Fattah El-Sisi, într-o conferință de presă.

Mai mult, Abdel Fattah El-Sisi a cerut sprijin internațional pentru inițiativă și a solicitat Națiunilor Unite să invite administrațiile rivale ale Libiei pentru discuții.  Cu alte cuvinte, președintele Egiptului oferă inițiativa de a pune capăt conflictului în Libia distrusă de război.

Reamintim că Libia a fost prinsă într-un război civil de la izgonirea și uciderea fostului lider Muammar Gaddafi în 2011.

Situația s-a înrăutăţit în 2014, împărțind puterea între două guverne rivale: Guvernul GNA susținut de ONU cu sediul în capitala Tripoli și altul în nord-estul orașului Tobruk, aliat cu LNA Haftar.

Egiptul, Emiratele Arabe Unite, Franța și Rusia susțin LNA Haftar, în timp ce GNA este susținut de Turcia, Qatar şi Italia.

 Video puteţi urmări AICI.