Practic, UDMR vrea ca autoritățile locale să vorbească în maghiară în zonele unde minoritățile ating 20% din populație.

Mai jos, redăm integral mesajul scris de Robert Cazanciuc:

„Mult zgomot pentru nimic

#DeputațiiRespingLegeaUDMR

Am primit, începând de ieri, numeroase întrebări despre o inițiativă UDMR, care a trecut recent în mod tacit de Senat, și prin care autoritățile locale ar fi obligate, mai nou, să folosească limba unei minorități în localitățile în care aceasta ar avea 20% din populație.

Caut repede printre știri pentru a încerca să înțeleg despre ce inițiativă este vorba. Niciuna însă nu făcea referire la vreun proiect anume, așa că sun un expert în materia drepturilor pentru minorități, să îl întreb ce știe despre această nouă obligație în sarcina autorităților locale.

Omul, bine informat, după câteva clipe de ezitare, în care părea să se întrebe cum de nu știe el de o asemenea nouă dispoziție, îmi răspunde ferm că așa ceva nu există.
Expert, expert, dar, dacă a scris presa, înseamnă că trebuie să fie ceva, pe undeva, așa că sun din nou, de data aceasta la sursa dezbaterii: UDMR.

– Bună ziua!
– Ziua bună, îmi răspunde un maghiar într-o fermă limbă română, cu un dulce accent ardelenesc încât gândul îmi fuge imediat la bunicii din Bistrița.
– Tu, Zoli, ce năzbâtii ați mai făcut voi de nu vreți să ne lăsați să ne bucurăm de grătarul nostru de 1 Mai? Ce aveți cu tradițiile noastre?!
– Auzi, am câțiva mici românești pe grătar, așa că îți zic amu cum stă treaba: Când ai umblat la ai tăi prin Ardeal, ai văzut la intrarea în localități indicatoare cu denumirea în românește, ungurește și nemțește?

– Văzut, dară, cum să nu văd!?
– Noo, despre asta-i vorba, iar treaba-i posibilă încă din 2001 de când Legea administrației publice locale dă voie la folosirea limbii minorităților în localitățile unde îs cel puțin 20% minoritari.
Lămurit?!
– Lămurit, ce să mai zic!

– Noo, servus!
– Servus, măi Zoli!

Noo, dacă aș fi găsit vreun articol din care să reiasă că este vorba despre inițiativa UDMR prin care se propune un text pentru Codul Administrativ, identic cu cel în vigoare, nu l-aș mai fi deranjat pe Zoli.

Ca să nu rămână omul supărat pe mine, îi dau o veste bună: săptămâna viitoare, Camera Deputaților va constata paralelism cu textul Codului Administrativ în vigoare și, cu sprijinul PNL care l-a avizat alături de UDMR în Comisia de Sănătate din Senat, va respinge inițiativa!”, a scris Robert Cazanciuc pe Facebook.