„Sperăm să se alăture cu toţii acestui demers, este un instrument democratic pe care îl avem la îndemână ca partide parlamentare. Nu e momentul niciunui orgoliu politic, e una din cauzele care ar trebui să ne unească pe toţi, în baza mandatului primit de la oamenii care ne-au votat să le apărăm interesele, nu să protejăm infractori", a declarat preşedintele formaţiunii, Dan Barna, într-un comunicat de presă.

USR consideră că Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, „a încălcat toate principiile democratice şi ale statului de drept" prin declaraţia publică de joi seara, când a anunţat că declanşează procedura de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, „fără să ofere motive juridice bine fundamentate", în acord cu Legea 303/2004 , cea care reglementează motivele şi condiţiile în care se poate cere revocarea unui procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

De asemenea, Uniunea a subliniat că anunţul ministrului Justiţiei reprezintă „un act de forţă" din partea Guvernului, cu scopul intimidării procurorilor şi magistraţilor din toată ţara.

„E avertismentul că oricine, oricând, indiferent de competenţe şi/ sau performanţe profesionale poate fi dat jos din funcţie după bunul plac al guvernanţilor. În ultimă instanţă, o ameninţare la adresa tuturor oamenilor cinstiţi din ţara asta, care nu mai sunt astfel protejaţi de nimeni", se mai arată în comunicat.

Printre motivele depunerii moţiunii se numără faptul că ministrul Toader s-ar fi substituit autorităţii CSM şi a făcut aprecieri faţă de un dosar în curs de soluţionare, potrivit sursei citate.

 

„S-a substituit autorităţii CSM, ceea ce este neconstituţional. S-a referit la anchetarea OUG 13 de anul trecut, când CSM a decis că procurorii au acţionat corect. A făcut aprecieri la dosarul Belina, care este un dosar în curs. Este un fapt grav ca ministrul Justiţiei să facă aprecieri pe un dosar în curs de soluţionare. Toader a spus că Laura Codruţa Kovesi a contestat autoritatea CCR, pentru că a invocat fapte care nu mai pot fi investigate, pentru că CCR a dezincriminat o parte a abuzului în serviciu. Acesta este un fapt, nu o contestare din partea şefei DNA", a precizat USR.

Uniunea Salvaţi România a mai menţionat că Toader a acuzat-o pe Kovesi pentru delict de opinie, precum că a vorbit despre arestări ilegale, fără să prezinte probe.

„Doamna Kovesi a dat interviuri la BBC şi Euronews şi a stricat imaginea României pe plan extern. Aşadar, avem o acuză pentru delict de opinie. Dar minciunile transmise de Dragnea şi Tăriceanu către reprezentanţii CE sau ale europarlamentarilor trimişi la Bruxelles de PSD – ALDE nu au stricat imaginea ţării? Dar sutele de mii de oameni în stradă timp de un an de zile, care protestează neîncetat faţă de abuzurile de putere ale grupării Dragnea – Tăriceanu, nu transmit acelaşi mesaj? Tudorel Toader a vorbit şi despre arestări ilegale. Nu ştim ce probe are în acest sens şi cum a ajuns la această concluzie foarte gravă. Dar ministrul se substituie aici unei instanţe judecătoreşti, deoarece judecătorii sunt cei care dispun măsura arestului, nu procurorii. Astfel că nu vedem niciun motiv pentru care acestea să i se impute şefei DNA", se mai arată în comunicat.