CURS: USL, pe primul loc în opţiunile de vot la parlamentare

CURS: USL, pe primul loc în opţiunile de vot la parlamentare

Mai mult de jumătate dintre respondenţii unui sondaj realizat de CURS, în perioada 10-28 martie, spun că ar vota Uniunea Social-Liberală (PSD-PNL-PC) dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul României.

Astfel, USL ar primi 59% dintre sufragii, PDL s-ar afla pe locul doi cu 17% dintre voturi şi Partidul Poporului (PP) ar obţine 8% din voturi. UDMR şi PRM sunt la limita pragului electoral, fiecare cu câte 5% la dintre opţiunile de vot ale românilor. UNPR (2%), PNŢCD (1%) şi PNG-CD (1%) nu ar avea reprezentanţi în Parlament dacă duminică ar avea loc alegeri. Procentele sunt reprezentative pentru cei 69% care şi-au exprimat o opţiune de vot, excluzându-i astfel pe cei 31% nehotărâţi sau care nu au răspuns sau nu votează. Celor care ar vota USL la alegeri li s-a mai adresat o întrebare: "În cadrul USL, dvs. ce partid susţineţi?". Astfel că, 57% au răspuns PSD, 36% - PNL, 3% - PC, 4% nu ştiu sau nu răspund. PSD conduce şi la alegerile locale În ceea ce priveşte alegerile locale, PSD şi PDL se află pe primele două locuri în competiţia pentru funcţiile de primari. 32% ar vota un candidat social-democrat, 24% unul democrat-liberal, iar 20% unul liberal, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri locale. Reprezentantul UDMR ar fi susţinut de 5% dintre votanţi, cel al Partidului Poporului de 3%, cel al PC de 2%, iar cel al UNPR, PRM şi PNŢCD ar obţine doar 1%. Procentele sunt reprezentative pentru cei 70% dintre repondenţii care au o opţiune de vor, fără ai lua în calcul pe cei 30% care nu sunt hotărâţi sau care nu răspund sau nu se duc la vot.

Procentul celor care au exprimat o opţiune de vot nu poate fi considerat drept prezenţă la vot. Ponderea celor care nu ar vota este subestimată întrucât sondajul CURS nu i-a luat în calcul pe alegătorii care sunt în prezent plecaţi din ţara (cca. 12% -15%). Boc, cotat cu 36% de votanții PDL 36% dintre votanții PDL consideră că Emil Boc ar trebui ales președinte la congresul partidului din mai, în vreme ce 20% îl indică pe Vasile Blaga. La nivelul întregului eșantion, însă, Blaga este considerat cel care ar trebui să ia frâiele PDL, 17%, Boc clasându-se pe al doilea loc cu 12%. Votanții PDL nu dau nicio șansă Monicăi Macovei, în vreme ce 1% din totalul respondenților cred că fostul ministru al justiției ar trebui ales președintele partidului. Studiul a fost realizat de CURS, în perioada 10-28 martie 2011, pe un eşantion de 1.104 repondenţi cu vârste de 18 ani şi peste şi are o marjă de eroare de +/-2.95% la un nivel de încredere de 95%.

VEZI REZULTATEL SONDAJULUI AICI.

Ne puteți urmări și pe Google News