Guvernul Dăncilă ar trebui să fie astăzi în Parlament pentru a primi votul de încredere. Premierul a promis, în urmă cu ceva timp, că va face asta, însă la doar câteva zile după a sesizat CCR pe tema existenței unui posibil conflict instituțional cu președintele Klaus Iohannis în urma refuzului de  numire a miniştrilor interimari în locul celor trei demisionari ai ALDE. Tot astăzi, CCR se va pronunța pe sesizarea făcută de premier.

Boc a trecut prin aceeași situație

Fostul președinte al CCR Augustin Zegrean susține consecvent ideea că Guvernul Dăncilă poate supraviețui până după alegerile prezidențiale, chiar de ar fi să rămână fără miniștri titular. Judecătorul constituțional aduce drept argument episodul Boc din 2009. Atunci, în preludiul prezidențialelor, PSD a ieșit de la guvernare. Guvernul Boc a fost demis prin moțiune de cenzură, o premieră post-decembristă, când un guvern a fost debarcat în urma unei moțiuni. Campania electorală a mers parallel cu criza politică, condimentate cu o criză economică devenită subiect de dezbatere.

Prezidențiabilul Mircea Geoană mergea pe varianta cu Klaus Iohannis premier într-un guvern  PSD-PNL-UDMR. Doar că, Traian Băsescu a câștigat alegerile și a răsturnat tot scenariul. După eșecul în Parlament cu Lucian Croitoru și Liviu Negoiță, președintele l-a mandatat tot pe Boc  să formeze guvernul. A fost validat în 23 decembrie.

 

Nu mai au răbdare

Victor Ponta, care are câteva polițe de plătit liderilor actuali ai PSD, nu are răbdare să treacă alegerile și încropește un guvern format din oaste de strânsură. El o somează pe Viorica Dăncilă să se prezinte în Parlament. Crede în reușita moțiunii de cenzură, pe care acum este dispus să o semneze, dar și în varianta că Guvernul nu va primi votul de încredere al Parlamentului.

„Am o soluție, dacă vreți o știre. După ce pică Guvernul Dăncilă, eu o să mă duc la foștii mei colegi de la PSD și la actualii colegi de Opoziție de la ALDE și o să le propun să facem un document prin care să-i spunem domnului președinte Iohannis că nu mai e Dăncilă, uitați de ea, că nici nu e parlamentar, dar noi ăștia 260 am obținut în 2016 aceste mandate și vă propunem să ducem guvernarea la bun sfârșit până la alegerile următoare. Prim-ministru trebuie să fie o persoană care să nu fie implicată politic. Nu trebuie să fie un premier de la PSD, de la Pro România că e partid prea mic sau de la ALDE”, a declarat Victor Ponta la DC News.

Liderul Pro România a precizat că președintele Klaus Iohannis poate să ignore sau să accepte această propunere, dar e o soluție.

Potrivit surselor EVZ, înțelegerea pentru alianța PSD – Pro România – ALDE, fără Dăncilă, este bătuță în cuie urmând să fie anunțată public joi, 10 octombrie.

Aceleași surse susțin că s-a stabilit și premierul cu care PSD – Pro România – ALDE va merge Cotroceni, Sorin Grindeanu.

 

Răvășiții din ALDE

Înainte de a răspunde propunerii tentante de a se întoarce la Palatul Victoria, desi a jurat că nu mai intră la guvernare cu PSD, liderul ALDE trebuie să liniștească apele în partid și să le explice militanților pentru ieșirea de la guvernare de ce ar fi acum buni colegi Teodor Meleșcanu, Ramona Mănescu, Grațiela Gavrilescu, Ion Cupă, Marian Cupșa, Alexandru Băișanu și Mihai Niță, puși la stâlpul infamiei după întoarcerea la PSD.

Dăncilă își ia zborul cu o parte din Cabinet

Premierul are alte planuri. Viorica Dăncilă a anunțat, ieri, că pleacă într-o vizită în SUA. Ea spune că vizita are componentă economică puternică, vrea să prezinte  investitorilor americani oportunităţile de afaceri din România.

„Consolidăm relaţiile cu statele membre UE dar, în acelaşi timp, aprofundăm Parteneriatul strategic pe care îl avem cu SUA. Duminică, voi începe o vizită de lucru în SUA, alături de mai mulţi membri ai Cabinetului, în cadrul căreia voi avea întâlniri cu oficiali americani. Vizita de lucru va avea şi o componentă economică puternică şi va fi un bun prilej să prezentăm investitorilor americani oportunităţile de afaceri din România”, a declarat Viorica Dăncilă.

Victor Ponta a luat în bășcălie anunțul premierului și a spus că „probabil s-a deschis sezonul de toamnă de shopping”.