Evenimentul Zilei > EVZ Special > US Army nu se uită la bani. „Soldatul augumentat” devine realitate
US Army nu se uită la bani. „Soldatul augumentat” devine realitate

US Army nu se uită la bani. „Soldatul augumentat” devine realitate

Armata americană vrea să implementeze „rapid” realitatea augumentată în unitățile sale aflate în prima linie.

Printre multitudinea de programe incluse în bugetul său pentru 2021, armata SUA intenționează să achiziționeze peste 40.000 de perechi de ochelari de realitate augmentată (Head Up Display – HUD) ca parte a programului Integrated Visual Augmentation System (IVAS).

Implementată la nivelul grupului de luptă, această tehnologie va oferi armatei Statelor Unite o înțelegere precisă a situației tactice, indiferent de mediul operațional.

Singurul echipament individual dintre cele cinci programe prioritare ale armatei americane, IVAS necesită un buget imens, de aproape 906 milioane de dolari în următorul an fiscal, din cele peste 9,5 miliarde de dolari dedicați „altor programe de achiziție”.

Odată aprobate de Congres, aceste fonduri vor „accelera achiziția sistemului IVAS pentru a garanta echipamentul unei prime unități, precum și o capacitate operațională inițială”, anunță arma americană într-un document bugetar, potrivit Forcesoperations.

Această anvelopă bugetară va finanța o primă tranșă de 40.219 perechi de ochelari realizați cu tehnica realității augumentate, la un preț unitar de 22.000 de dolari.

Un preț uluitor, de peste cinci ori mai mare decât sistemele disponibile pe piața civilă și pe care armata americană îl justifică prin „dezvoltarea și integrarea a numeroase inovații”, precum și prin „consolidarea” necesară HUD.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE