După şase zile de negocieri intense, 31 de noi specii au fost incluse pe lista pe care nu a reuşit să fie trecut leul african, din cauza lipsei de informaţii din ţările din regiune, informează Agerpres, citând AFP.

Printre animalele care fac parte de acum din listă se numără ursul polar, cu o populaţie estimată între 20.000 şi 25.000 de exemplare şi al cărui teritoriu se micşorează din cauza dezgheţului arctic, gazela cu frunte roşie, originară din Africa, precum şi marea dropie, pasăre care trăieşte din Europa până în China. Din lumea animalelor marine, diferite specii de rechini (rechinul-buldog sau rechinul-ciocan) au fost incluse pe lista animalelor care trebuie protejate.

"Păsările migratoare au devenit un subiect central al problemelor urgente ale epocii noastre", a spus Bradnee Chambers, secretar al CMS, care a apreciat drept "istorică" reuniunea de la Quito.

"De la poluarea cu materiale plastice din oceane la efectele încălzirii climatice, trecând prin braconaj şi exploatare excesivă, ameninţările la adresa păsărilor migratoare ne privesc pe toţi", a adăugat ea.

Convenţia de la Bonn asupra conservării speciilor migratoare din fauna sălbatică, intrată în vigoare în 1983, stipulează că ţările trebuie să protejeze speciile migratoare care trăiesc pe teritoriul lor sau care le traversează spaţiul. Speciile migratoare sunt ameninţate îndeosebi de micşorarea habitatului, vânătoare şi degradarea zonelor din care îşi procură hrana.

Înaintea conferinţei de la Quito, aproximativ o sută de specii migratoare erau înscrise în anexa I a CMS – considerate în pericol de dispariţie. Viitoarea conferinţă a CMS se va desfăşura în 2017 în Filipine.