Începând cu ora zece, a intrat în vigoare o avertizare meteorologică de tip cod galben care va fi valabilă pentru toată ziua, până la ora 21.00. Astfel, meteorologii au atras atenția că se vor produce intensificări ale vântului, ploi însemnate cantitativ și instabilitate atmosferică.

Porivit estimării, în intervalul menționat, vântul va sufla cu putere în zonele de munte, viteza rafalelor atingând și peste 90…100 km/h. Acestea se vor manifesta cu precădere în zonele înalte din Carpații Meridonali și Orientali. Temporar vor fi intensificări ale vântului și în restul țării, vitezele rafalelor atingând între 55…65 km/h, iar local, în Transilvania, Muntenia, Dobrogea și Moldova, de peste 70…85 km/h.

În cea mai mare parte a țării vom avea și ploi, care se vor manifesta temporar. De asemenea, ploile se vor avea caracter torențial, iar în regiunile sudice, estice și centrale vor fi însoțite de descărcări electrice și izolat de grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp, iar pe arii restrânse, vor ajunge și la 40…60 l/mp.

Ulterior, meteorologii au actualizat prognoza și au lansat un cod portocaliu care urmează să intre în vigoare în jurul orei 12.00, și care va fi valabil tot până la ora 21.00. Conform noilor estimări, actualizate, vor avea loc intensificări puternice ale vântului, care va ajunge să sufle în rafală de peste 120-130 km/h. Potrivit meteorologilor, vorbim de viteza unui urgan de grad 1.

Avertizarea cu cod portocaliu vizează zona înaltă a Carpaților Meridionali si Orientali, îndeosebi la altitudini de peste 1.700 m.

Cum va fi vremea în București

În București, meteorologii prognozează o vreme rece şi ploioasă, în următoarele două zile cu temperaturi maxime care nu vor mai depăşi 21 de grade Celsius.

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), marţi, între orele 10:00 – 21:00, vremea se va răci, cerul va fi mai mult noros şi, mai ales, începând cu orele amiezii vor fi averse şi posibil descărcări electrice.

Cantităţile de apă vor fi cuprinse în general între 10 şi 15 l/mp. Vântul va avea intensificări, iar la rafală se vor atinge viteze în general de 60 – 65 km/h. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 21 de grade Celsius.

În intervalul 13 octombrie, ora 21:00 – 14 octombrie, ora 9:00, în Capitală, cerul va fi variabil, iar vântul va slăbi treptat în intensitate şi va deveni moderat, cu viteze la rafală de până 35 – 40 km/h. Temperatura minimă, în scădere semnificativă faţă de noaptea anterioară, va fi de 7 – 9 grade Celsius.