Cutremur bizar în Grecia. E cazul să ne îngrijorăm?

Cutremur bizar în Grecia. E cazul să ne îngrijorăm?

Mai multe cutremure, cu magnitudine de până la 5,2 grade pe scara Richter s-au făcut simțite în Grecia, mai exact în insula Creta, în primele ore ale dimineții de luni.

Seismul din insula Creta nu a produs, conform estimărilor făcute de autoritățile locale, victime sau pagube materiale. Institutul de Geodinamică din Atena a stabilit că epicentrele tuturor seismelor, între care cel mai puternic a măsurat 5,2 grade pe scara Richter au fost localizate în mare.

Primul cutremur, cu o magnitudine de 5,1 grade pe scara Richter, a avut loc la 47 de kilometri nord-est de Sitia, o localitate situată în estul insulei, la o adâncime de 10 kilometri. Acesta s-a produs la ora locală 03:30 (00:30 GMT).

Ulterior, timp de oră au avut loc mai multe replici, cu magnitudini mai mici, între 3,1 şi 4,4 grade pe scara Richter, după care a urmat cel mai puternic dintre seismele înregistrate, cel de 5,2 grade Richter,în jurul orei 7.00, în aceeași zonă.

În acest context, preşedintele organismului de planificare seismică, Efhtyimios Lekkas, a declarat că riscul producerii unui cutremur major este mic.

De menționat că cel mai puternic cutremur care a fost înregistrat în Grecia, în acest an, s-a produs în luna mai și a avut magnitudinea 6,6. Epicentrul a fost în Marea Mediterană, în apele teritoriale ale Greciei, tot în apropiere de insula Creta. Seismul a avut loc la o adâncime de 17 kilometri și a fost resimțit și în Turcia, Egipt și Libia.

Grecia este țara din Europa cea mai expusă la seisme, aici fiind înregistrate jumătate din cutremurele produse pe continent. Aceasta deoarece țara este situate la intersecția a numeroase falii geologice, unde se produc frecvent cutremure, în special în zona mării.

Cel mai recent seism în urma căruia au fost înregistrate victime, care s-a produs în această zonă, cu magnitudinea 6,7, a avut loc în iulie 2017 pe insula Kos, din Marea Egee. Atunci au murit două persoane n urma distrugerilor provocate de seism.

Alături de România, Grecia, Turcia, Italia si țări din Peninsula Balcanică sunt cunoscute pentru cutremurele pe care le-au cunoscut de-a lungul timpului. Foarte adesea, marile seisme cu originea în această zonă au fost resimțite și în alte state sau pe arii foarte întinse din Europa Centrală și de Sud-Est.

 

Ne puteți urmări și pe Google News