Dezlegare la pește 2025. În ce zile se poate mânca acest aliment

Dezlegare la pește 2025. În ce zile se poate mânca acest alimentPește. Sursa foto: Pixabay

În Postul Paștelui 2025 există doar câteva zile cu dezlegare la pește. Postul Paștelui, care precede sărbătoarea Învierii Domnului, a început pe 3 martie 2025. Acestadurează până pe data de 19 aprilie 2025.

Zilele cu dezlegare la pește

Perioada Postului înseamnă abținerea de la o parte din alimente: lactate, carne și ouă. Ca în orice post, există și câteva dezlegări la pește. În acele zile, creștinii pot consuma acest aliment de dulce. Zilele cu dezlegare la pește sunt:

  • Buna Vestire sau Blagoveștenia (25 martie 2025) – În această zi, oamenii pregătesc diverse preparate pe bază de pește și le împart celor nevoiași, alături de alte bucate de post.
  • Duminica Floriilor (13 aprilie 2025) – În această zi, care marchează intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim, credincioșii au dezlegare la pește. Această zi este o mare sărbătoare în calendarul ortodox.
Postul Paştelui

Postul Paştelui. Sursa foto: Georgesixth | Dreamstime.com

Buna Vestire, sărbătoare închinată Maicii Domnului

Buna Vestire este prima sărbătoare confirmată în documente, dintre sărbătorile închinate Maicii Domnului. În primele secole creștine, sărbătoarea Bunei Vestiri avea un caracter local, iar data de prăznuire varia. Unii credincioși o sărbăto­reau în ajunul Bobotezei (5 ianuarie), iar în unele Biserici din apus, precum cele din Spania, Galia și Milano, Buna Vestire s-a sărbătorit pe 18 decembrie.

Postul Paştelui

Postul Paştelui. Sursa foto Arhiva EVZ

În Răsărit însă, data de 25 martie s-a generalizat probabil îndată ce Nașterea Domnului a început să fie sărbătorită peste tot pe 25 decembrie, adică încă din prima jumătate a sec. al V-lea. În calendarul popular, Buna Vestire este cunoscută şi ca Blagoveştenie sau Ziua Cucului, pentru că este ziua în care are loc primul cântec al cucului, care anunţă venirea primăverii.

Ce alimente să eviți în post

Medicul Laura Ene a declarat că nu toate alimentele de post din comerț sunt sănătoasă. Aceasta le-a recomandat credincioșilor să evite pateul vegetal.

„Într-adevăr, postul ar trebui să fie o perioadă de detoxifiere, iar noi cu toate alimentele pe care le avem la îndemână în comerț, din păcate, mai degrabă ne intoxicăm cu E-uri și cu alimente procesate”, a spus aceasta.

Medicul le-a mai recomandat credincioșilor să nu exagereze cu mâncarea în perioada postului. „De obicei, ieșim din post cu mai multe kilograme decât am intrat pe baza acestor exagerări alimentare. Să nu uităm să includem în alimentaţia noastră nuci, alune, migdale, dar nu mai mult de 30g/zi”, a spus aceasta.

Recomandările noastre