Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire. Dezlegare la pește pentru credincioși

Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire. Dezlegare la pește pentru credincioși Sursa foto: Calendarul Ortodox

Obiceiurile, tradițiile și superstițiile de Buna Vestire sunt legate de o zi aducătoare de vești minunate, în care oamenii sunt sfătuiți să evite certurile. Credincioșii au dezlegare la pește în această zi.

Buna Vestire este sărbătorită de români pe 25 martie. Blagovestenia, așa cum mai este cunoscută în popor ziua de Buna Vestire, marchează amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naște pe Fiul lui Dumnezeu.

Tradiții Buna Vestire

Buna Vestire este prima sărbătoare dedicată Maicii Domnului confirmată în documente. Data acestei sărbători a variat inițial. Astfel, unii o sărbătoreau în ajunul Bobotezei (5 ianuarie), în timp ce în unele Biserici din Apus, precum cele din Spania, Galia și Milano, Buna Vestire era sărbătorită pe 18 decembrie.

În prezent, Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare. Este una dintre sărbătorile pentru care Biserica oferă dezlegare la consumul de pește, indiferent de ziua în care cade.

Conform tradiției, se considera un semn rău să auzi cântecul cucului pe stomacul gol, în spatele omului: "Cucu-n spate mi-a cântat/ și moartea m-a săgetat!"

De asemenea, conform tradiției românești, ziua de Buna Vestire este cunoscută și sub numele de Ziua Cucului, deoarece în această zi cucul va cânta pentru prima dată, fiind un vestitor important în viața omului.

În această zi de sărbătoare, oamenii așteaptă cu bucurie cântecul cucului, având stomacul plin și buzunarele pline de bani, deoarece acest lucru le va aduce noroc în anul ce va urma.

În schimb, dacă cântecul cucului îi va surprinde pe oameni tristi și cu stomacul gol, atunci se consideră un semn rău, spunându-se că "te-a spurcat cucul", iar lucrurile nu vor merge bine peste an.

Tradiția mai spune că în ziua Bunei Vestiri, oamenilor le este interzis să se certe și să fie supărați unii pe alții, deoarece vor avea necazuri tot anul.

Buna Vestire

Sursa: Arhiva EVZ

Obiceiuri de Buna vestire

Sărbătoarea Bunei Vestiri a inspirat de-a lungul timpului o serie de tradiții, superstiții și obiceiuri. Potrivit tradiției populare, în această zi aducătoare de vești bune, oamenii sunt sfătuiți să evite certurile, deoarece se crede că cine se ceartă în ziua de Buna Vestire va avea necazuri pe tot parcursul anului.

De asemenea, în această zi se fac și previziuni meteorologice, fiindcă există credința că vremea din ziua de Buna Vestire va fi asemănătoare cu cea din ziua de Paști. Este considerat benefic să se așeze pâine și sare pe pragul casei în ziua de Buna Vestire, ca hrană pentru îngeri.

În unele regiuni ale țării, de Buna Vestire, se practică obiceiul de a amenința pomii cu un topor și de a-i stropi cu țuică, deoarece se crede că aceste gesturi vor aduce roade bogate în anul următor. De asemenea, în această zi se consumă pește, conform tradiției, pentru a asigura o viață fericită și prosperă pe tot parcursul anului.

În această zi, există obiceiul de a număra de câte ori cucul își cântă numele, considerându-se că acest număr ar dezvălui câți ani mai avem de trăit. Tinerii îl întrebau pe cuc când se vor căsători: "Cucule voinicule/ Câți ani îmi vei da/ până mă voi însura (mărita)?" Dacă, după rostirea acestor cuvinte, cucul cânta, fiecare cântec era echivalent cu un an de așteptare. În schimb, dacă rămânea tăcut, acesta era considerat un semn că nunta va avea loc în curând.

De asemenea, craca pe care a cântat cucul în ziua sa era tăiată și pusă în scaldatoarea fetelor, în speranța că tinerii nu le vor ocoli.

Este considerat nefast să dormi prea mult în această zi, deoarece acest lucru poate atrage somnolența pe tot parcursul anului.

O altă superstiție spune că nu este recomandat să cauți sau să așezi ouăle de pasăre sub cloșcă în această zi, deoarece se crede că puii vor ieși schimonosiți, cu două capete, sau că vor fi predispuși la boli. De asemenea, ouăle ouate de Buna Vestire nu ar trebui păstrate sau consumate.

Este indicat să eviți certurile în această zi, altfel s-ar putea să ai parte de neînțelegeri pe tot parcursul anului.

În unele regiuni ale țării, există obiceiul de a face un foc în curte, în dreptul ușii, și de așeza lângă foc trei străchini cu apă, sare și pâine, care ulterior sunt date de pomana. În alte zone, conform tradiției, se așează pe pragul ușii trei farfurii cu pâine și sare pentru a potoli foamea îngerilor. Aceștia, la rândul lor, vor veghea și proteja locuința respectivă.

Superstiții de Buna Vestire

În ziua de Buna Vestire, conform unei superstiții populare, pescarii sunt sfătuiți să nu arunce mămăligă în apă, deoarece se crede că toți peștii din acea apă vor muri. Gospodinele sunt avertizate să nu pună ouă sub cloșcă în ziua de Blagoveștenie, deoarece există credința că puii vor ieși cu două capete și patru picioare. În această zi de sărbătoare, se obișnuiește să se așeze pâine și sare pe pragul casei pentru a hrăni îngerii, care se spune că vor veghea asupra locuinței întregul an.

O altă superstiție populară ne învață că vremea din ziua de Blagoveștenie prezice cum va fi vremea de Paște. În ziua de Blagoveștenie, se desfășurau numeroase acte de purificare a spațiului și alungare a posibilelor pericole, precum șerpii de lângă casă sau insectele și omizile din livezi. Acestea includ afumarea clădirilor și curților cu tămâie și cârpe arse, producerea de zgomote pentru a speria forțele malefice, aprinderea focurilor în grădini și livezi, precum și aerisirea straielor și țesăturilor scoase din lăzi, potrivit ziarului Unirea.