Celebrul economist Nouriel Roubini a atras atenția asupra unei posibile crize de proporții, provocate de datoriile acumulate și de aprovizionare. Aceste două probleme ar putea să ducă la o stagnare a economiei mondiale. Cunoscut pentru predicțiile cu tentă catastrofală, pe care le face, Roubini a acuzat acum că urmează „mama crizelor”. Iar vinovate pentru ce se va întâmpla sunt băncile centrale și sistemul politic.

Apocalipsa economică văzută de Nouriel Roubini

„Se pregătește scena pentru mama crizei datoriilor stagfaționale în următorii câțiva ani”. Stagfația este un fenomen economic care se manifestă prin coexistența stagnării economiei, inflației și șomajului. Adică un blocaj total. Rezerva Federală și Trezoreria, împreună cu echivalentele lor din întreaga lume, s-au bazat pe politici fiscale și monetare slabe pentru a stimula creșterea economică în ultimii 10 ani.

Ei s-au dublat pe această abordare în timpul pandemiei, cheltuind miliarde de dolari pe cecuri de stimulare și achiziții de obligațiuni și menținând ratele dobânzilor aproape de zero. Aceste eforturi au umflat și mai mult prețurile acțiunilor, caselor și altor active și, de asemenea, au încurajat împrumuturile agresive, este de părere Roubini.

Va exista o cerere foarte mare de produse care nu va putea să fie onorată și se va ajunge la mari probleme

În ceea ce privește monedele virtuale, Nourile Roubini a spus că entuziasmul din jurul acestora este doar o exuberanță irațională, fără niciun fundament. Economistul se așteaptă ca o cerere enormă să alimenteze inflația, presiunile de aprovizionare precum protecționismul, destrămarea lanțurilor globale de aprovizionare și atacurile cibernetice asupra infrastructurii cheie, ceea ce va duce apoi la creșterea prețurilor.

O altă mare problemă este legată de politicile guvernelor, care în ultimii ani au împrumutat sume mari de bani pentru a-și finanța planurile de stimulare. În aceste condiții, ele au devenit mult mai îndatorate acum decât erau în urmă cu 50 de ani, a mai afirmat Nouriel Roubini.